Komemoracija lordu Jeremyju Johnu Durhamu Ashdownu

Vijesti 27. dec 201814:59 > 15:01
Anadolija

U sarajevskoj Vijećnici danas je održan komemorativni skup u pomen lordu Paddyju Ashdownu, bivšem visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Održana je minuta šutnje, nakon čega su pročitani njegova biografija, razmišljanja i stavovi.

O Ashdownu, članu Doma lordova i nekadašnjem članu Zastupničkog doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i vođi Liberalnih demokrata i njegovim zaslugama kada je riječ o Bosni i Hercegovini govorio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović.

Džaferović je u izjavi medijima kazao kako je Ashdown bio veliki prijatelj BiH i svih njenih naroda i građana.

“Za vrijeme njegovog mandata napravljene su ključne reforme koje su ovu državu stavile na tračnice prema Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu. To su reforme koje su u interesu svih naroda i svih građana BiH. BiH će mu na tome biti zauvijek zahvalna”, kazao je Džaferović koji je porodici Ashdown i parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva izrazio saučešće.

Adnan Terzić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH od 2002. do 2007. godine se prisjetio saradnje s Ashdownom i kazao kako je bilo uspona i padova u njihovom odnosu.

“Bilo je tu dubokih neslaganja, pogotovo oko odluka koje su utjecale na sudbinu pojedinaca, ali uvijek je za rezultat imao napredak i prosperitet”, kazao je Terzić.

Dodao je kako je već od prvog susreta shvatio da je Ashdown čovjek velike energije, bogatog životnog i političkog iskustva i profesionalac.

“Iako je većina međunarodne zajednice tada smatrala da moja vlada i stranke koje je čine neće uraditi ništa dobro za BiH, najavljivali bankrot BiH, Paddy Ashdown je rekao: ‘Hajde da joj dam šansu.’ I hvala mu na tome”, kazao je Terzić.

Dodao je kako su počeli zajedno raditi na onome što je BiH tada trebalo, suštinske i duboke reforme bh. društva, koje su podrazumijevale uvođenje evropskih standarda u sve segmente.

Zahvaljujući našim planovima i timovima, posvećenosti i vrijednom radu, uspjeli smo BiH postaviti na tračnice koje vode u Evropu. Sjetite se da je u to vrijeme reformi BiH počela ostvarivati svoj evropski san te da smo u tom procesu bili daleko ispred zemalja za kojima danas daleko zaostajemo”, rekao je Terzić.

Dodao je kako je Ashdown svu svoju energiju ulagao u bolju i ljepšu budućnost BiH, zemlje koju je volio i prije nego što je ušao u nju.

Ivica Šarić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, kazao je kako je Ashdown ostavio neizbrisiv trag u unutrašnjoj politici u BiH, državi za koju je volio reći da mu se “podvukla pod kožu” i na Balkanu.

Kazao je kako se Ashdown do posljednjeg dana života zalagao za okončanje sukoba, kažnjavanje ratnih zločina i pružao podršku na evropskom putu.

“Volio je našu BiH sa svim proturječnostima, ali nismo znali prepoznati prijateljsku ljubav i pažnju, jer je nemamo mnogo u svijetu. Bio je čovjek od akcije, strog i pravedan, odlučan kada treba, fokusiran na probleme koje je trebalo rješavati, dokazano hrabar i imao je instinkt lidera i vođe”, dodao je Šarić.

Istakao je kako je Ashdown volio izazove i iskušenja i dokazao to u BiH, jer ju je dobro upoznao i “srodio se s njom” prije donošenja važnih odluka.

Šarić je podsjetio kako je Ashdown bio otvoren i direktan te svjedok na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Rekao je kako je Ashdown tokom četverogodišnjeg mandata uspostavio jedinstvenu vojsku i ujedinio obavještajne službe, reformirao sudstvo, stvorio jedinstvenu poreznu upravu, dajući bh. vlastima izvor prihoda, a pomagao i da se masakr u Srebrenici prizna kao genocid.

Podsjetio je kako je Ashdown nedugo prije smrti pisao visokoj evropskoj povjerenici Federici Mogherini osuđujući miješanje Hrvatske oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Šarić je kazao kako je Ashdown ulijevao nadu da se u savremenom svijetu može opstati i držeći se starinskih principa pristojnosti i dostojanstva čovjeka.

Mirko Pejanović, član Predsjedništva BiH od 1993. do 1996., kazao je da je u postdejtonskom političkom razvoju BiH ostvaren izuzetan preokret u sadržajima i dinamici izvođenja reformi i to onih koje su BiH omogućile da od ratnih posljedica, ideologija političkih stranaka približi se miru i integraciji u evroatlantske institucije.

Podsjetio je kako je Ashdown sebi postavio visoke ciljeve.

“Uz to, imao je puno jedinstvo vodećih svjetskih sila kao članica Vijeća za implementaciju mira da se država BiH približi održivom miru”, pojasnio je Pejanović.

Dodao je kako je Ashdown svojim mjerama dominantno utjecao na odvijanje procesa unutrašnjih integracija BiH i njenog približavanja integracijama u evroatlantske institucije.

Posebno mjesto u mjerama koje pokreće i izvodi Ashdown dobilo je jačanje institucija BiH, a u skladu s tim stvarane su nove institucije koje su jačale integritet i suverenitet države.

Značajan je i njegov doprinos u jačanju jedne od najznačajinih reformi, reformi entitetskih vojski i njihovom sjedinjavanju u Oružane snage BiH.

“U proteklih 15 godina OS BIH su uspostavile standarde koje primjenjuje NATO savez. Zapravo, ovom reformom OS započeo je historijski proces približavanja i integracije BiH u članstvo NATO savez. Stabilnost mira u BIH dobit će nove dimenzije i nove garancije onda kada zemlja i država BIH postane članica NATO saveza”, smatra Pejanović.

Podsjetio je kako je Ashdown izrazio želju da građani BiH zaslužuju bolji život i volio nju i njene ljude.

Lord Jeremy John Durham (Paddy) Ashdown obavljao je dužnost visokog predstavnika u BiH od maja 2002. godine do januara 2006.

Ahsdown je rođen 27. februara 1941. godine u New Delhiju u Indiji, a preminuo je 22. decembra 2018. u Norton-sub-Hamdonu u Engleskoj.

U njegovu čast u Uredu visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu otvorena je knjiga žalosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.