SDP želi još testirati svoje partnere, SDA traži jake stranke za vlast ZDK

Vijesti 06. jan 201911:18 > 11:21
Vlada ZDK

Sutra se navršavaju puna dva mjeseca od kako je Centralna izborna komisija BiH obznanila rezultate Općih izbora 2018. godine, na kojima je relativni pobjednik u Zeničko-dobojskom kantonu Stranka demokratske akcije (11 od 35 mandata u Skupštini ZDK), međutim, u međuvremenu, inicijativu da formira novu vlast preuzela je Socijademokratska partija BiH (šest mandata) te potpisala sporazum o zajedničkom nastupu sa još šest stranaka.

SDP je obznanio kako s partnerima iz Nezavisnog bloka, SBB-a, DF-a, A-SDA, Stranke za BiH i Naše stranke ima 21 sigurni mandat, što je više nego dovoljno za formiranje nove Vlade ZDK, ali predsjedavajućem Skupštine ZDK Ismetu Sarajliću iz SBB-a još niko nije donio 18 potpisa podrške za mandatara nove Vlade ZDK.

Sarajlić je prošle sedmice za Fenu izjavio kako je izvjesno da kandidat za mandatara Vlade ZDK neće biti predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a ZDK Senaid Begić, koji je dobio podršku 10 od 12 općinskih ogranaka svoje stranke, ali da je siguran kako će SDP ponuditi mandatara za novu Vladu ZDK. Do sada je, uime te koalicije, samo Nezavisni blok nudio Amru Mehmedić za mandatarku, ali su u SDP-u odlučili kako oni, kao lideri parlamentarne većine, imaju namjeru ponuditi svog kandidata.

-Male su šanse da ću prihvatiti kandidaturu, ali svoj konačan stav iznijet ću nakon glasanja u Skupštini ZDK za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. To će, ujedno, biti i test povjerenja za sedam stranka koje čine parlamentarnu većinu u ZDK. Kako se iz ZDK bira pet delegata za Dom naroda FBiH, očekujem da četiri zastupnika iz naše parlamentarne većine budu izabrana, odnosno da omjer bude 4:1 u korist naše koalicije – ističe Begić, koji napominje kako su ovjerene kandidatske liste iz ZDK za Dom naroda FBiH te da nema potrebe žuriti s obznanjivanjem imena kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Međutim, aktuelni premijer Vlade ZDK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galiajšević najavljuje kako ni oni neće odustati od pokušaja da ponovo formiraju Vladu ZDK.

-Formiranje Vlade ZDK bez SDA, koja je dobila najveće povjerenje birača, bilo bi izigravanje volje birača. SDP je najavio kako će formirati vladu na temelju principa, a vidimo da od toga nema ništa.

Mi, s druge strane, za partnere tražimo stranke s kojima ćemo moći oformiti stabilnu koaliciju i Vladu ZDK. Čim budemo imali 18 potpisa, mi ćemo to i obznaniti te podnijeti zahtjev predsjedavajućem Skupštine ZDK da sazove sjednicu i da izaberemo mandatara, a kasnije i Vladu ZDK. Mi smo pokazali da znamo voditi te procese – izjavio je za Fenu Galijašević.

Na pitanje da li je, uz koaliciju stranka koju predvodi HDZ, s kojim SDA ima 14 mandata, a kako su zadnjih dana spekulisali mediji da se vode pregovori, treći partner Nezavisni blok zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića, koji ima pet zastupnika u Skupštini ZDK, Galijašević nije mogao potvrditi.

-U ovom trenutku, u ZDK se ne vode  nikakvi pregovori s Nezavisnim blokom. Međutim, Centrala stranke iz Sarajeva pozvala je sve probosanske stranke da se priključe SDA-u. Poziv je upućen i SDP-u i DF-u.

Ponavljam, mi smo uputili poziv svim strankama s kojima bismo mogli imati stabilnu vlast – ističe Galijašević.  

Predsjedavajući Sarajlić najavio je ranije kakao bi drugi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine ZDK mogao biti održan oko 10. januara, a po novim bi informacijama nastavak te sjednice i izbor delegata za Dom naroda FBiH mogao biti održan tek 18. januara.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.