Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog porezne utaje više od pola miliona maraka

Vijesti 07. jan 201910:59 > 11:04
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu kojom se fizička i pravna osoba terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, počinjenjem kaznenih djela utajili PDV u iznosu od 554.373,76 maraka.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Husejina Salmana zv. Huso (rođenog 1977. godine u Sarajevu) i pravne osobe Opća Zadruga E – Ekonomija, P.O. Kiseljak, sa sjedištem u Kiseljaku.

Iz Tužilaštva je saopćeno da se optuženi terete da su u periodu od 2013. do 2016. godine, prvooptuženi kao direktor i ovlaštena osoba u navedenom poduzeću, sa ciljem izbjegavanja plaćanja PDV-a, a u namjeri da nezakonito ostvare pravo na odbitak ulaznog PDV-a, prema Upravi za neizravno oporezivanje (UINO) Bosne i Hercegovine podnosili fakture neistinitog sadržaja, tako što su prikazivali fiktivne ulazne fakture, te neutemeljeno iskazivali pravo na odbitak ulaznog PDV-a.

Na taj način, optuženi su počinili poreznu utaju u iznosu od 554.373,76 KM, te za navedeni iznos oštetili budžet i sve građane Bosne i Hercegovine, a za sebe ostvarili protuzakonitu imovinsku korist, navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. KZ BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.