Od izbjeglištva iz Gacka do inženjerke u Coloradu: Vratila bih se u BiH

Vijesti 08. jan 201908:05 > 08:18
N1

Nađa Memić je Bosanka i Hercegovka koja je karijeru izgradila u SAD-u, tačnije u Coloradu nakon što je zajedno sa porodicom izbjegla iz Gacka u SAD nakon rata.

Memić trenutno radi u industriji projektovanja svemirskih satelita, a kaže da bi u budućnosti voljela doći nazad u BiH.

Ja sam rođena u Gacku, tamo sam živjela prvih devet godina, poslije toga živjela u Mostaru i onda smo došli u Ameriku 2001. godine. Posljedično, naime, ‘92. godine nakon što je Gacko etnički očišćeno, ja, majka i brat smo bili u logoru u Kalinoviku dva mjeseca. Na osnovu toga smo se “kvalifikovali” da odemo u Ameriku 2001. godine“, kazala je Memić i dodala:

U Mostaru sam završila gimnaziju, došli smo u Colorado s ciljem da se školujem. Završila sam opšti inženjering, nakon toga sam se prebacila na Elektrotehniku i završila. Imala sam ponudu za Ministarstvo izuma, iako je bila jako dobra ponuda, ja sam je odbila jer sam htjela steći iskustvo u dizajnu. Moj prvi posao bio je dizajn baterija koje se koriste u svemirskim misijama, među kojima je bila i baterija za mašine koje snabdijevaju kiseonik astronautima“.

“Trenutno sam u kompaniji u kojoj se bavimo dizajnom satelita”, kaže Memić.

Kazala je da posao koji radi predstavlja izazov.

Za mene je ova industrija izazovna, jer ima mali broj žena općenito, kao i stranaca. Meni je ovo jedan običan posao u kojem ja pokušavam dati sve od sebe i raditi ga odgovorno“.

“Sateliti se nalaze u svemiru, ne mogu podijeliti puno detalja sa vama. Neki od satelita se koriste npr. za GPS signal, zatim za vremenske prognoze većina meteorologa koristi naše satelite”, kazala je Memić.

Povratak u BiH?

Nama mnogo znače putovanja u BiH, već sam dvadeset i više puta se vraćala u domovinu. To mnogo košta, potrebno je dosta raditi, ali to je investicija u budućnost naše djece. Morate uložiti dosta sredstava i energije, ali su beneficije ogromne”, kazala je.

“Naravno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.