Huskić za N1: U Banjaluci smo imali prikaz kvazi moći

Vijesti 10. jan 201909:23 > 10:00
N1

Adnan Huskić, politički analitičar, govoreći za N1 o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske je poručio da smo u Banjaluci imali prikaz kvazi moći. Kao novitetom u odnosu na prethodne godine obilježavanja ovog dana je istakao to što je obilježavanje dobilo legitimaciju od političkih predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvatske.

Huskić se osvrnuo na dešavanja vezana za ubistvo Davida Dragičevića. Komentarisao je i za danas najavljeni dolazak u Sarajevo Cristian Dan Prede, izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH.

Kao ključnim za dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske je okarakterisao politiku inata koja se promijenila u strukturnom smislu – što je objasnio sljedećim riječima:

“Mislim da je to vrsta one politike koja već poprima legitimaciju od Republike Hrvatske jer je jučer u Banjaluci bio prisutan amabasador Hrvatske i Dragan Čović. Tu je bila i Ana Brnabić, premijerka Srbije koja je dobila odlikovanje koje su dobijali i osuđeni ratni zločinci”.

Huskić smatra da su reakcije međunarodnih aktera na jučerašanja dešavanja bile “nikakve” i da su međunarodni akteri “podgili ruke od Bosne i Hercegovine poslije neuspjeha Aprilskog paketa”. Trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini je ocijenio kao povratak na početne pozicije iz 90-ih godina prošlog vijeka.

Komentarišući za N1 obilježavanje Dana Republike Srpske kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim kazao je:

“Imali smo u Banjaluci prikaz kvazi moći. Ali se pokušava kontinuirano dobiti legitimacija iz vana za ovaj praznik, što je jasan signal da su se okolnosti u Bosni i Hercegovini promijenile”.

Mišljenja je da trebaju zabrinjavati izjave Milorada Dodika, te da je svojevrsna eskalacija dešavanja u Repulici Srpskoj pokušaj pojačavanja pozicije Srbije ocijenivši je lošom zbog odnosa sa Kosovom.

Ovaj politički analitičar se osvrnuo na reakciju Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva na poziv Mikea Pompea, američkog državnog sekretara da članovi kolektivnog vodstva države usvoje Nacionalni godišnji program za NATO. Reakciju Dodika je nazvao kao nipodištavajućom.

Tema razgovora sa Huskićem je bio i ubistvo Davida Dragičevića. Pozive pojedinih političara iz Republike Srpske da se ovim slučajem treba baviti Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je protumačio kao refleksijom unutarstranačkih odnosa u vladajućim strankama u Republici Srpskoj i da je pitanje koliko je Dodik bio iskren u tvrdnji da će sam pozvati građane na javni neposluh ako pravosudne institucije u ovom entitetu do određenog roka ne riješe ovaj slučaj.

Ne očekuje da će se išta revolucionarno desiti prilikom današnjeg posjeta Cristian Dan Prede, izvjestioca Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu. U razgovoru za N1 dodatako se i konstituiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema njegovim riječima, moguće je da stranke koje su jučer, 9. januara, podržale budžet Federacije odražavaju novu parlamentarnu većinu koju će činiti Stranka demokratske akcije dodavši:

“Samo je pitanje kako će se sada ponašati Savez za bolju budućnost, kao stranka koja je podržala budžet, prema nižim nivoima vlasti”.

Očekuje da će Stranka demokratske akcije biti dio parlamentarne većine i na entitetskom i na državnom nivou.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.