"Ambasador se svojim postupkom isključio od svih budućih kontakata sa mnom"

Vijesti 10. jan 201915:59 > 16:06
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović govorio je danas o prisustvu ambasadora Republike Hrvatske Ivana Del Vechija na obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Najavio je korake u Predsjedništvu BiH povodom ovog pitanja.

“Ponašanje ambasadora je za svaku osudu. Prisustvovanje jednom antiustavnom činu je iskazivanje i nepoštivanje suvereniteta BiH i zbog toga ja to prisustvo osuđujem. Vidim da je danas poduzeto nekoliko koraka od strane vlasti Republike Hrvatske. Šta će Hrvatska uraditi na tom planu, ne znam. Znam da ću ja ovdje unutar Predsjedništva BiH pokrenuti neke disikusije i procedure na tu temu. Ne znam kako će Predsjedništvo reagirati , ali znam kako ću ja reagirati”, poručio je Džaferović te dodao:

“Ambasador se svojim jučerašnjim postupkom isključio od svih budućih kontakata sa mnom”, poruka je člana Predsjedništva BiH.

Prisustvo Del Vechija kritikovali su mnogi, pogotovo u Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banja Luku.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana del Vechija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske i detaljno će ispitati kako je do toga došlo, priopćeno je danas sa Zrinjevca.

Kako neslužbeno doznaje naš reporter Hrvoje Krešić, premijer Plenković zatražio je od ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić da pozove veleposlanika Hrvatske iz BiH u Hrvatsku na razgovor. Razlog tome je jučerašnji odlazak veleposlanika na svečanost kod Dodika.

Hoće li nakon razgovora u Hrvatskoj del Vechio biti razriješen, doznate će se uskoro.

“Neslužbeno smo saznali od vlade da je predsjednik Vlade tražio od ministrice vanjskih i evropskih poslova da pozove Del Vechia na razgovor. Njegovo prisustvo otvara pitanje ko kontroliše ambasadore i vanjsku politiku”, javio je reporter N1 Hrvoje Krešić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je na svojem Twitter profilu komentarisao prisustvo Ivana Del Vechija, ambasadora Hrvatske u Bosni i Hercegovini, na Svečanoj akademiji održanoj u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske koju je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Zgrožen sam prisustvom ambasadora Republike Hrvatske Del Vechia na proslavi neustavnog “Dana Republike Srpske“, kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogucili bilo kakav vid našeg daljeg person. kontakta i saradnje”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.