Dan Preda kritikovao bh. parlamentarce: Žele od EU napraviti veliku BiH

Vijesti 10. jan 201916:11 > 16:15
N1

Vaši političari žele da od Evropske unije naprave veliku Bosnu i Hercegovinu, a zapravo bi trebalo biti obratno, poručio je danas u Sarajevu izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, Cristian Dan Preda.

Preda je nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem u obraćanju medijima posebno naglasio neophodnost da se što prije odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije, a iskoristio je i priliku da kritikuje bh. parlamentarce.

“Mi smo usvojili izvještaj koji se tiče BiH, ali još nije uspostavljen zajednički odbor koji bi podjednako sačinjavali parlamentarci iz BiH i EU. Ovaj odbor bi omogućavao jedan konsolidovani zajednički rad na evropskom putu Bosne i Hercegovine”, istako je Dan Preda te dodao:

“Nažalost, protekle su tri godine, a da nismo uspjeli uvjeriti naše prijatelje iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da dođu i da radimo na ovim pitanjima. Pokušali su da u zajedničko tijelo između ova dva parlamenta uvedu pravila koja se koriste u radu i poslovanju u Bosni i Hercegovini i na taj način su htjeli transformistati EU da postane jedna velika BiH. Treba biti obrnuto – da BiH postane dio EU, a ne da EU transformišemo u jednu veliku BiH”.

Dan Preda je urgirao na vlast u Bosni i Hercegovini da se što prije pošalju odgovori na dodatna pitanja Evropske komisije.

“Molim građane i medije u BiH da uvjere svoje parlamentarce da rade sa kolegama iz EU. Još čekamo na odgovore na dodatna pitanja EK, kandidatski status ovisi o ovim odgovorima. Podsjećam vas da su dodatna pitanja upućena u junu 2018. godine, sada smo u januar 2019. Rekao bih da malo predugo sve to traje. Nadam se da će se ovo pitanje prvo riješiti”, jasan je bio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH.

Dan Preda je također poručio bh. vlastima da što prije formira vlast na svim nivoima jer su izbori bili još u oktobru 2018.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.