''Da se Hrvatska ispriča građanima BiH''

Vijesti 11. jan 201907:17 > 07:22
Srna

Stranka demokratske akcije Hrvatske oštro je osudila potez hrvatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Ivana Del Vechija poručivši da građani BiH nakon svega što se desilo u Banjaluci, zaslužuju izvinjenje susjedne države.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik ove stranke Mirsad Srebrenković, izraženo je nezadovoljstvo i duboko žaljenje zbog učešća veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Del Vechija na obilježavanju neustavnog dana RS u Banjaluci.

”Uvjereni smo da isti nije upućen od strane Vlade Republike Hrvatske da nazočni takvom događaju, pa ni da taj dan bude u tom gradu. Očekujemo da se Vlada i ogradi od takvih predstavnika države koji možebitno nastupaju samoinicijativno ili po nalogu neovlaštenih lica, kako bi služili nekim dnevno političkim ciljevima.

Poznata je činjenica da je 9.01.1992. godine donesena odluka o osnivanju zločinačke tvorevine pod čijim okriljem je izvršeno etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata i genocid nad Bošnjacima u BiH.

Još kad se uzme u obzir da je na tom dotičnom događanju odlikovan i osuđeni ratni zločinac na prostoru Republike Hrvatske Slavko Lisica, time prisustvo veleposlanika čini uvredu za sve branitelje domovinskog rata, kao i građane Republike Hrvatske.

Ovom prilikom SDAH najoštrije osuđuje posjet hrvatskog veleposlanika Ivana Del Vechija ceremoniji obilježavanja dana RS-a, te smatramo kako se zbog normalizacije odnosa između RH i BiH, vlada RH mora ispričati građanima BiH za postupke svog veleposlanika”, saopćeno je.

Podsjećamo, hrvatski ambasador prisustvovao je obilježavanju Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.