Ivan Del Vechio više nije ambasador Hrvatske u BiH

Vijesti 11. jan 201916:03 > 16:06
Izvor: Srna

Ivan Del Vechio više nije ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, javlja reporterka N1 Katarina Brečić.

Odluka je to Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske nakon što je Del Vechio prisustvovao jednom od događaja u okviru obilježavanja Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Ivana Del Vechija u Banjaluku na prijem povodom neustavno proglašenog dana Republike Srpske.

“Ministarstvo oštro osuđuje odlikovanje bivšeg oficira JNA Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih na području Šibenika 1991. godine”, saopćili su jučer iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica Pejčinović Burić jučer je povukla veleposlanika Del Vechija u Zagreb na konzultacije.

Hrvatski ambasador u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio našao se pod kritikama zbog zbog susreta s predsjednikom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjaluci na Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Na toj proslavi, posmrtno je odlikovan Slavko Lisica koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina. Del Vechio za N1 kaže da na toj proslavi nije bio.

“Nisam bio na svečanom postrojavanju ni na dodjeli odličja. Ne pada mi na pamet da idem na to. Bio sam na sastanku s predsjedavajućim Dodikom. Nespretno je izabran datum za sastanak koji smo ranije dogovarali”, rekao je Del Vechio za N1.

Četverogodišnji mandat Del Vechiu je istekao prošle godine, ali ga Vlada nije htjela smijeniti jer je bila izborna godina u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.