Bradarić: Nadam se da ćemo do kraja januara imati Vladu ZDK

Vijesti 14. jan 201912:51 > 12:57
Fena

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić održao je sastanak sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u ovom kantonu, kojem je prisustvovao i kandidat za mandatara Vlade Mehmed Bradarić, kojeg je predložio Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici šest stranaka koalicije koju predvodi Socijaldemokratska partija a u kojoj su još i Nezavisni blok, Savez za bolju budućnost, Demokratske fronte, Stranke demokratske aktivnosti, Naša stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu, čiji predstavnik jedino nije prisustvovao današnjem sastanku. Na sastanku je bio i nezavisni zastupnik Omer Škaljo iz Zenice, kojeg je Nezavisni blok nedavno isključio iz svog članstva.

“Dogovoreno je da, na bazi političke platforme koju smo potpisali, ova većina u Zeničko-dobojskom kantonu podržava Mehmeda Bradarića, koji je predložen od strane Socijaldemokratske partije za mandatara Vlade. Pri tome se razgovori oko raspodjele ministarstava nastavljaju, a rok oko kojeg se složio i mandatar da će ponuditi imena ministara buduće Vlade je 23. januar. Po proceduri bi onda kantonalna skupština, na kojoj bi se imenovala nova Vlada, bila održana 31. janauara”, najavio je Sarajlić.

Tokom dana će, kaže, pokušati skupiti 21 potpis, koliki je kapacitet sedmočlane vladajuće koalicije u tom kantonu, ali minimalnih 18 potpisa zastupnika nije uslov za zakazivanje te sjednice, jer su stranke iskazale podršku Bradariću.

“Po proceduri, potpisi nisu potrebni, ali bi se u teoriji mogao pojaviti i drugi mandatar i reći: Evo, imam ja podršku. Zbog toga se insistiralo na potpisima”, objašnjava Sarajlić, navodeći da će, ipak, ruke zastupnika stajati iza mandatara te da su potpisi traženi samo zbog potvrde da ima podršku većine.

Kandidat za mandatara Mehmed Bradarić potvrdio je da je cilj da se što prije izabere Vlada te da je dogovor da sve bude gotovo do kraja januara. Poručio je da u tom smislu optimista te da je “on tu da to pokuša uraditi”.

“Ja neću biti talac ucjena. Moja je, čista i poštena, namjera da to i uradim. U ovim sam razgovorima vidio da se, zaista, do rješenja može doći do kraja mjeseca”, kazao je Bradarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.