Petković za N1: Komšić postavlja nemoguće uslove

Vijesti 15. jan 201908:59 > 09:01
N1

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, za N1 je komentarisao izjavu Željka Komšića da neće biti izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prije nego što se kaže "da" za MAP.

On smatra da je to nemoguć uslov koji znači politiku podjela.

“Prije svega, Komšić postavlja nemoguće uslove, i usmjereni su na politiku podjela. Prvo trebamo da izaberemo Tegeltiju ili nekoga drugog, a tek onda će Savjet ministara zauzeti svoj stav o MAP-u i drugim pitanjima. Džaferović je istakao da je on spreman da poštuje zakon, a nije spreman da podrži Tegeltiju. Kako može znati da neće sprovoditi politike dok tog nekoga ne izaberemo. Prvi zakonski uslov, prva obaveza i zadatak Predsjedništva je da se izabere predsjedavajući Savjeta ministara. Govoirmo o manipulacijama. Nastavlja se sa politikom uslovljavanja – dakle politikom podjela”, kazao je za N1.

On je poručio da Milorad Dodik nije rekao da će blokirati bilo šta, nego će poštovati volju naroda u Republici Srpskoj.

“On ima najveći broj glasova u RS, on je rekao – legitiman je da predstavlja interese naroda u RS. Ako ne bude smatrao da je neka odluka Predsjedništva dobra – ulagat će veto i tražiti mišljenje NSRS, to je njegova ustavna mogućnost”, naveo je Petković.

Da li je to “uzimanje sa švedskog stola”?

“Jedno je poštovanje Ustava, a drugo je poštovanje odluka – to je pravosudna institucija, i o tome se može posebno govoriti. Džaferović je spreman da kao prorok vidi šta će poštovati Tegeletija ako bude izabran, jer on eto ne poštuje odluke. Brkaju se pojmovi, govori se o euroatlantskim integracijama, a postoje dvije, euronitegracije i članstvo u EU i članstvo u NATO-u. Treba razdvojiti ta dva puta, prije ćemo naći konsenzus. Ustav BiH se zasniva na jedankosti naroda, konstitutivnosti naroda. Dok ne budemo počeli da poštujemo volju svih naroda – to neće biti demokratija”, poručio je u programu N1.

Šta ako Vijeće ministara bude radilo u tehničkom mandatu? Šta će to značiti za odluke?

“To znači da sigurno on nema legitimitet, odluke mogu biti legalne, imati svoj život, ali nisu legitimne, jer ti predstavnici Savjeta ministara nisu legitimni i nisu dobili podršku većine na posljednjim izborima”, izjavio je.

Da li će Milorad Dodik podržati MAP u jednom momentu?

“Ja to ne mogu da kažem. NSRS je zauzela jasan stav i donijela odluku o vojnoj neutralnosti. Svi političari u RS su dužni da to poštuju. Smatram da se u tom smislu treba raspravljati i dogovarati. Ako se nađe takvo pitanje na dnevnom redu Predsjedništva sigurno tražiti volju i izjašnjavanje NSRS”, ocijenio je.

Na pitanje ko blokira put ka EU BiH, on je rekao da nijedan političar neće reći da je protiv EU.

“Očito da ne postoji spremnost na reforme i da se čine kompromisi. Moramo naći taj najmanji mogući sadržalac, da vidimo gdje smo saglasni i gdje možemo donijeti odluke, a teže da ostavimo za kraj. Nemojte da krećemo sa teškim i da ih blokiramo u startu. Partneri iz EU su govorili da EU ne uslovljava članstvo u NATO-u. NATO treba ostaviti za neko drugo vrijeme”, kazao je.

Za vrijeme Špirićevog tehničkog mandata donesene odluke o MAP-u, kako to komentariše?

“To se nije trebalo raditi. Moramo razdvojiti bitno od nebitnog. Pokušava se da se na mala vrata proguraju neke odluke, preko predstavnika koji više nisu predstavnici naroda. Komšić je rekao da mu ne smeta da Savjet ministara bude u tehničkom mandatu, pretpostavljam, to su vjerovatno njegovi politički partneri. Da su radili dobro – dobili bi podršku naroda. Sada su politički gubitnici”, poručio je gost N1.

Zakonski rok za imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je istekao, SNSD je predložio Zorana Tegeltiju, međutim naznaka kada će biti izabran nasljednik Denisa Zvizdića na toj funkciji – nije poznato.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.