SDA i stranke okupljenje oko HDZ-a dogovorile formiranje vlasti u SBK

Vijesti 18. jan 201911:44 > 11:48
Vlada SBK

SDA i koalicija stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH formirat će vlast u Srednjebosanskom kantonu u iduće četiri godine, navedeno je u sporazumu koji su danas u Travniku postigli predstavnici županijskih odbora dviju stranaka.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić kazao je da će, kao i u prethodnom mandatu, SDA zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

“Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA. Premijer će najvjerovatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH”, kazao je Mekić novinarima.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović istaknuo je da će današnji sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

“Bit će imenovan mandatar za sastav Vlade i dostavljena imena kandidata za ministre. Dogovorili smo da ćemo užurbano raditi i na izboru izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa se nadam da ćemo u idućih 15-ak dana imati i Vladu i izaslanike u tom domu”, rekao je Vidović.

Kako je rečeno, prioriteti buduće Vlade SBK bit će, među ostalim, zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva, kroz mjere ekonomskog razvoja i bolju zaštitu prava radnika, te rad na projektima unaprjeđenja infrastrukture. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.