U BiH živi 500 milionera (VIDEO)

Vijesti 21. jan 201917:26 > 18:54
N1

Za dijamante u 2018. godini nismo imali novca. Povećan je ipak uvoz zlata, dragulja, bisera, plemenitih metala. Pojedini državljani Bosne i Hercegovine dovoljno su bogati da kupe Porsche od pola miliona KM, te izdvoje 75.000 KM državi za dažbine. Skoro 900 miliona maraka vrijede uvezeni automobili u prošloj godini. Država je od tog uvoza inkasirala skoro 200 miliona maraka. Jedinstvena stopa PDV-a od 17% ista je za uvoz hrane, lijekova, ili pak luksuza. Rukovodici iz sekora indirektnih poreza reforme bi radili kroz direktne.

“Oni se mogu oporezovati kroz primjenu trošarina, ali i kroz primjenu direktnih poreza”, kaže Miro Džakula, UIO BiH.

No, diferencirana stopa za luksuz s jedne strane, te lijekove i prehranu s druge neophodna je BiH, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

“Imamo mercedese, bunde, zlato koje su po istoj stopi uvoza oporezovane kao lijekovi, recimo. Inicijative već postoje, analize su urađene. Mi smo u situaciji da zaista moramo nešto da promijenimo, ako ništa drugo da ove skupe, luksuzne proizvode oporezujemo više, a oslobodimo PDV-a lijekove, osnovne životne namirnice”, navodi Pavlović.

To bi bio pokušaj i to dobar pokušaj smanjenja klasnog jaza, smatra Pavlović, ubijeđen da je reforma sistema PDV-a potrebna.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac ne vjeruje da će eventualno uvođenje poreza na luksuz napuniti budžete. Podsjeća na neslavan francuski zakon kojim su svi milioneri 2012. godine za vrijeme Francoisa Hollandea oporezovani sa 75 posto. Slavni glumac Gerard Depardieu zbog svega se odrekao francuskog državljanstva, te uzeo rusko.

“BiH nema mnogo bogatih ljudi. Činjenica je da se ovdje obavlja promet nekim luksuznim robama, ali ne možemo reći da bi taj porez dao neke značajne benefite u budžete, odnosno da bi se oporezivanje luksuza u nekom značajnijem, primjetnom, osjetnom nivou, povećale penzije, zdravstvene usluge itd”, smatra Radivojac.

Mnoga strana istraživanja, ali i liste poput Forbesove, govore o bogatašima u Bosni i Hercegovini. A brojke su neumoljive, uz milion siromašnih, u BiH živi i 500 milionera, te više od 90 multimilionera. Svi plaćaju iste stope poreza.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.