Na području općine Glamoč proglašeno stanje prirodne nesreće

Vijesti 24. jan 201910:56 > 11:00
N1 / Ilustracija

Zbog obilnih snježnih padavina i hladnog vremena na području općine Prozor Rama, otkazana je nastava u svim školama za danas i sutra. Visina snježnog pokrivača u gradu Prozoru u 07.00 sati, iznosila je 40 cm.

Svi putni pravci su prohodni, a saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega.

Visina snijega u Jablanici iznosi 20 cm, u višim predjelima do 60 cm. Svi putni pravci su prohodni.

Na području Unsko-sanskog kantona svi magistralni i regionalni putevi su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja po vlažnom i klizavom kolovozu.

Na području općina Kladanj i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće, proglašeno 9. januara, zbog visokih snježnih padavina.

Svi putevi na području Tuzlanskog kantona su prohodni, saobraćaj se odvija usporeno zbog zasniježenih kolovoza. Ekipe putne operative su na terenu, čiste snijeg sa kolovoza i posipaju sa posipnim materijalom.

Saobraćaj na području Kantonu Sarajevo odvija se otežno uslijed snježnih padavina i niskih temperatura. Svi putni pravci su prohodni. Na dionicama gdje se izvode planirani radovi saobraćaj se odvija po posebnom režimu.

Na području Zeničko-dobojskog kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja. Zbog niskih temperatura putevi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Na svim putnim pravcima na području općina Vareš i Olovo, saobraćaj se odvija usporeno i otežano za autobuski saobraćaj, zbog ugaženog snijega.

Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, a zbog obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja vozila sa priključnim vozilima na planinskim prevojima, gdje su putevi zasniježeni do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona snijeg koji je padao protekle noći na području oćine Pale u Federaciji BiH nije prouzrokovao veće probleme. Zbog niske temperature zraka, ceste su na pojedinim mjestima zaleđene i saobraćaj se odvija usporeno posebno u visinskim predjelima Bara, Hranjenja i Krive Drage. Magistralni i regionalni putevi se čiste redovno i posipaju abrazivnim materijalem. Visina novog snijega iznosi u nižim predjelima od 5 cm do 15 cm u višim predjelima. Lokalni putevi i ulice se čiste po prioritetima.

Na području Srednjobosanskog kantona zbog snijega koji neprestano pada teško se prometuje na svim lokalnim putevima. Magistralne ceste su prohodne ali se preporučuje opreznija vožnja zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu. Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas promet teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni smijer Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila prometuju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na području Kantona 10 u posljednja 24 sata, došlo je do prestanka snježnog nevremena. Visina snijega je od 50 do 100 cm. Trenutna temperatura -2 stepena.

Najteža situacije je u općini Glamoč, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Magistralni i regionalni putevi su prohodni. Povremeni zastoj je na putu Livno – Šuica – Kupres. Čiste se lokalni putevi, gdje dolazi do zastoja u prometu zbog visine snijega.

Za promet je zatvorena lokalna prometnica B. Grahovo – Tiškovci i B. Grahovo – Tičevo.

Traži se mogućnost angažiranja većeg stroja za čišćenje.

Na području Kantona 10, nastava u osnovnim i srednjim školama je odgođena do daljnjeg, saopćeno je iz FUCZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.