Trnka: Odredbe Ustava se mogu mijenjati

Vijesti 25. jan 201913:04 > 13:16
N1

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka gostovao je na televiziji N1 gdje je komentarisao apelaciju Stranke demokratske akcije o promjeni naziva Republika Srpska.

Na pitanje postoji li pravno uporište za ovakvu apelaciju je odgovorio: “Ovi podnosioci nisu precizirali kako bi izgledala ta apelacija. Činjenica je da Ustavni sud ne može ocjenjivati pojedine odredbe u Ustavu a jedna od tih odredaba je da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta – Federacije i Republike Srpske. Bilo je nekih interpretacija da li Ustav mora biti u saglasnosti sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa pošto se tu može raditi o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi, koju naravno zabranjuje evropska konvencija, onda po tim shvatanjima Ustavni sud bi mogao reagovati i prema odredbi Ustava. Međutim, to je prevaziđeno stanovište. To je pokazala i praksa Ustavnog suda, ali i Evropskog suda za ljudska prava, jer recimo u onim poznatim presudama Sejdić i Finci, Pilav, Zornić i tako dalje, taj Sud koji isključivo sudi po evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, nije poništio nijednu odredbu Ustava BiH, nego je naložio zemlji čiji je to Ustav da ona promijeni tu odredbu Ustava. Dakle, nema automatske ili sudske promjene odredbe Ustava. Odredbe Ustava se mogu mijenjati i to je jedno od prednosti Dejtonskog sporazuma što ne bi trebala asistencija međunarodne zajednice da se promijeni Ustav, ali naravno pod uslovom da postoji politička volja i većina. Imali smo nekoliko pokušaja promjene Ustava poslije Dejtona, nažalost svaki je propao“.

Dodao je i kako je drugačiji postupak pred Evropskim sudom i Ustavnim sudom.

Pred Evropskim sudom za ljudska prava se kao apelanti pojavljuju pojedinici koji tvrde da im je povrijeđeno neko ljudsko pravo i sasvim je sigurno da veliki broj građana u RS, posebno Bošnjaka i Hrvata, su ugroženi po nacionalnoj osnovi i oni bi mogli tražiti zaštitu od Evropskog suda, naravno uz obaveznu prethodnu proceduru. Mislim da bi bilo daleko pametnije umjesto pokušaja pred Ustavnim sudom da se organizuje podrška ljudima u RS koji smatraju da su im povrijeđena ljudska prava, da im se omogući da prođu taj čitav postupak“, istakao je Trnka gostujući na N1.

O tome da li su opravdani razlozi SDA je rekao: “U RS praktično od njenog prihvatanja u Dejtonu do danas, imamo neprekidnu praksu diskriminacije po nacionalnoj osnovi i u tom slučaju po mom mišljenju umjesto traženja apelacije pred Ustavnim sudom, mislim da bi bilo dobro da ekipa pravnika pregleda sve propise koje ima RS pa da onda sistematski pokreće postupak pred Ustavnim sudom za obaranje takvih zakona koji u sebi sadrže elemente diskriminacije. Mislim da bi se tu jako puno moglo postići, jer nažalost RS donosi niz propisa kojima ugrožava poziciju i prava građana ali i druga pitanja. Možemo navesti samo pitanje upotrebe bosanskog jezika. Naravno da je to ljudsko pravo da se čovjek koristi onim koji smatra da je njegov jezik“.

Stranka demokratske akcije će, podsjećamo, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.