Srbi u Federaciji: Krše se građanska prava

Vijesti 25. jan 201915:30 > 15:33
N1

Danas je u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održana press konferencija čija je tema bila položaj srpskog stanovništva u Federaciji Bosne i Hercegovine. Fokus press konferencije je bila imovina u vlasništvu Srba u ovom bosanskohercegovačkom entitetu, što je podstaknuto harmonizacijom zemljišnih knjiga i katastra.

Kako je rečeno, konferencija je ponukana i danas održanim sastankom predstavnika Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine sa Bruceom Bertonom, ambasadorom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Istaknuto je da se u postupku harmonizacicije zemljišnih knjiga i katastra, krše prava srpskog stanovništva na imovinu. Govornici na konferenciji su podsjetili na značajno smanjenje broja građana srpske nacionalnosti poslije popisa stanovništva 1991. godine.

Rečeno je da je pomenuti popis pokazao da je na prostoru Bosne i Hercegovine na kojem se sada prostire Federacija živjelo preko 400.000 Srba, a danas ih živi više od 50.000.

Upozoreno je na egzistencijalne probleme s kojima se suočavaju, kao i na nedovoljnu političku predstavljenost. Naime, kao problem je istaknuto to što Srbi nisu dovoljno zastupljeni u organima kantonalnih i entitetskih vlasti, kao i u organima javne uprave.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.