SIPA uhapsila Džanku, Ramića, Šljivu, Abdel Selama i Ž.M.

Vijesti 13. mar 201517:52 > 17:55
SIPA

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva ''Beneluks'' koja se provodi s policijskim organima Kraljevine Holandije i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili pet osoba A.R. (1979), O.A.S. (1962), E.DŽ. (1973), A.Š. (1975) i Ž.M (1974).

To su, kako saznaje Fena, Enver Džanko, Adis Ramić i Amar Šljivo, sva trojica državljani BiH i Osman Abdel Selam, državljanin Švedske, arapskog porijekla.  

Oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo terorizam, odnosno sa da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu s namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta.  

 Abdel Selam, Džanko i Ramić lišeni su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječeni u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prijelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena, dok je Amar Šljivo uhapšen na području Sarajeva.  

Kako je saopćeno iz SIPA-e u toku su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.  

Ove aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.  

Prilikom rada na tom predmetu ostvarena je uska saradnja s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i s policijskim organima Kraljevine Holandije i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i s pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.  

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.