Finci: Kada Jevreji napuštaju grad to nije dobar znak, ni za njih ni za grad

Vijesti 26. jan 201909:34 > 09:36
N1

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se 27. januara, ustanovljen je 1. novembra 2005. rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. 27. januara 1945. godine oslobođen je Auschwitz, najozloglašeniji logor smrti. O sjećanju na žrtve holokausta za Novi dan govorio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

“Holokaust je događaj koji je obilježio 20. vijek. On se često spominje, često se ta riječ i zloupotrebljava. Pomalo je tužno što se o holokaustu kod nas govori i razmišlja jedan dan godišnje. To je događaj koji zaslužuje da se na njega vraćamo i da ga se sjećamo 365 dana u godini. Da smo više učili o holokaustu, da smo ga bolje razumjeli, možda se genocid ne bi desio ni u našoj zemlji. Kako kažu, istorija je učiteljica, očito je da smo mi jako loši đaci jer iz istorije ništa ne učimo i uvijek mislimo da svijet počinje s nama”, kazao je Finci za N1.

Govoreći o antisemitizmu u svijetu i stanju u Bosni i Hercegovini, Finci je kazao:

“Nažalost, danas je porast antisemitizma, neke čudne netrpeljivosti prema drugim i drugačijima, izazvane bilo dolaskom izbjeglica ili jednostavno zbog osjećaja ‘ovo je naše, šta ima neko da se miješa’. Zadovoljni smo time što ovdje nema otvorenog antisemitizma, nema nikakvih parola, rušenja jevrejskih spomenika. Čudan je osjećaj kad, recimo, sa trga ispred Ekonomskog fakulteta nestane bista Isaka Samokovlije, jednog od naših najznačajnih pisaca, a godinu se oko toga niko ne sekira. To daje jedan gorak osjećaj u ustima”.

Kako je naveo, u BiH još uvijek živi 85 ljudi koji su preživjeli holokaust.

“Nažalost, Greta Ferušić koja je jedina preživjela Aušvic je u takvom zdravstevnom stanju da neće moći učestvovati u našoj manifestaciji. Reako bih da je BiH domovina, kuća koju su Jevreji prije 450 godina počeli da grade zajedno sa svima ostalima, koja stabilno stoji i u kojoj se Jevreji osjećaju kao svoji na svome”, naveo je Finci.

Govoreći  odlascima iz BiH, Finci je kazao da je u posljednjih 15 godina iz Jevrejske zajednice otišla samo jedna osoba. kako je naveo, radi se o djevojci.

“Niko drugi nije otišao. Slušamo kako mladi masovno odlaze iz BIH, ne bih volio da se to desi jevrejskoj zajednici. Mislim da neće biti nikakvog odliva, novog egzodusa Jevreja. Kako jedna stara poslovica kaže, kada Jevreji napuštaju grad to nije dobar znak, ni za njih ni za grad”, kazao je Finci.

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se dan obilježava širom Evrope, a u najvećem broju evropskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. januar. Na taj dan 1945. godine Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Bosni i Hercegovini. Rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine. 

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.