"BiH ima svoje granice, međunarodno priznate, i tu se ništa ne može mijenjati"

Vijesti 26. jan 201910:27 > 10:56
Mustafa Cerić
Mustafa Cerić (N1)

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predsjednik Svjetskog Bošnjačkog kongresa, jedan od osnivača Bošnjačke akademija nauka i umjetnosti Mustafa Cerić gostujući na N1 govorio je mnogim temama. Kako je kazao iznenađuje ga odnos hrvatske politike unutar i izvan BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija “da smo mi jako loši đaci jer iz istorije ništa ne učimo i uvijek mislimo da svijet počinje s nama”, Cerić je kazao da “učimo nešto iz historije, ali na pogrešan način”.

“Historija i dalje ostaje učiteljica, ali ne u smislu da izvlačimo pozitivne primjere nego upravo izvlačimo negativne. Historiju moramo razumjeti, a razlog što su nam bliži ti pogubni primjeri od onih koji bi trebali da budu pozitivni za nas, nije u poznavanju historije već u nepoznavanju. Kada bismo historiju uzaista izučavali, onda bi imali drugačiji odnos i učili bi nešto iz historije”, kazao je Cerić.

Poručio je da “sve dok se nama nešto ne dogodi, ne razumijemo drugoga.

“Mi sada jako dobro razumijemo šta znači Aušvic, holokaust. Jevreji u svijetu su najviše i najiskrenije bili u suosjećanju sa nama kada nam se događao genocid u BiH”, naveo je Cerić.

Izrazio je želju da se obrati narodima u Bosni i Hercegovini, Bosancima, a posebno Bošnjacima.

“Želim da im kažem da mirno spavaju u smislu da je BiH ima svoje granice, koje su međunarodno priznate i da se tu ništa ne može mijenjati. BiH je punopravna članica UN, UNESCO-a, svih međunarodnih institucija i ravnopravna je. BiH je po svim pravilima država i kad me pitaju kakvo je stanje u BiH ja im kažem da je bolje nego što bi dušmani željeli, ali je lošije nego što bi naši prijatelji željeli da bude. NIje sudbina BiH samo naša generacija. BiH je uvijek naginjala prema Zapadu više nego prema Istoku. I to je njezin blagodat, ali u isto vrijeme prokletstvo zato što se nalazi između ta dva svijeta. Svi su htjeli daje uzmu sebi, Bosna je uvijek ostala svoja”, naveo je Cerić.

“U tom metežu povijesnih zbivanja Bosna je ostala na nogama. Meni je žao što naši susjedi, i sa istoka i sa zapada, nikako da nauče da što više Bosnu hoćeš da imaš, samo za sebe, sve je manje imaš. Što više dopuštaš da Bosna diše svojim plućima sve je više imaš jer Bosna ima široka pluća. Svi problemi koje mi imamo u Bosni, oni ne potiču iz Bosne, oni se uvijek prelijevaju iz vana. One grupe u Bosni koje dobiju podršku iz vana osjete kuraž i misle da mogu bez komšija. Ovo što se sada događa vezano za ime, mislim da tu imamo neku vrstu frustracije. Čini mi se da je beogradska politika frustrirana, ne zbog Bosne, nego zbog drugih događaja koji se događaju u samoj Srbiji, posebno na Kosovu i oni te frustracije liječe na Bosni. Znaju oni aposlutno da ništa ne mogu promijeniti u Bosni, mogu nas malo više sekirati i trošiti svoju energiju u prazno”, kazao je Cerić za N1.

Poručio je da ga više iznenađuje odnos hrvatske politike unutar Bosne i izvan Bosne.

“Tu nema nikakvog razloga da se prave tenzije. Bosna je okrenuta prema Zapadu, nema izbora već da ide u euroatlantske integracije. Nema evropskih integracija bez ulaska Bosne u NATO. To dvoje je neodvojivo. Mi smo već u NATO-u od 1992. godine, NATO je prisutan ovdje, ovdje je samo pitanje formaliziranja. Ovo je više političko nadigravanje, odnosno reketiranje Bosanaca, odnoso Bošnjaka, da popute u nekim drugim stvarima unutar ovih političkih odigravanja. Amerika je isuviše uložila u projekat mira u Bosni, na Balkanu da bi sada odustala od toga zato što se nekome u Beogradu, Zagrebu, Mostaru ili Banjaluci, ne sviđa, odnosno ne prihvata da u ovom regionu vlada mir”, poručio je Cerić.

Uskoro video gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.