Kazaz: Ta koalicija bi bila spašavanje SDA, te uništavanje opozicije

Vijesti 31. jan 201918:33 > 18:38
N1

Koalicija Bosanskohercegovačkog bloka sa Strankom demokratske akcije bi značilo spašavanje Stranke demokratske akcije - poručio je u razgovoru za N1 Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Kao jedan od razloga zašto ovaj blok stranaka ne bi trebao koalirati sa Strankom demokratske akcije je naveo ideološke razlike. Komentarisao je jučer, 30. januara okončanu posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Briselu gdje su se susreli sa čelnicima Evropske unije.

Na početku razgovora, Kazaz je objasnio pismo Savjeta socijaldemokratskog bloka upućeno Bosanskohercegovačkom bloku u kojem ga poziva da ne koalira sa Strankom demokratske akcije, Savezom nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskom demokratskom zajednicom i navod da se profesor Esad Bajtal ogradio od tog pisma.

“Treba reći da se Bajtal nije ogradio od pisma, već ukazao da nije učestvovao u njegovom stvaranju. U stvaranju su učestvovali članovi Savjeta socijaldemokratskog pokreta. Nisam ni ja učestvovao u stvaranju, ali sam ga potpisao i dijelim stanovišta izražena u njemu”, rekao je za N1.

Podsjetio je da Savjet djeluje pola godine sa sljedećim ciljem:

“Da ujedini socijaldemokratske stranke i da ih ubjedi na zajednički nastup na posljednjim izborima. To nije bilo moguće zbog ponašanja Demokratske fronte. Savjet je uvjeren da samo socijaldemokratija i multikulturalnost mogu spasiti Bosnu i Hercegovinu. Cilj pisma je bio u tom smjeru”.

Potom se osvrnuo na dilemu Bosanskohercegovačkog bloka da li da koalira sa navedenim strankama.

“Moguće koaliradnje sa Strankom demokratske akcije je obojeno propagandom medija bliskih Stranci demokratske akcije. Neprincipijalni su istupi Mire Lazovića i način kojim Željko Komšić govori o koaliciji. Kada kažem neprincipijalni, onda mislim na zahtjev koji se pojavljuje, a to je spašavanje države. Ako se kaže da je država ugrožena, onda se postavlja pitanje kako i od koga“, kazao je Kazaz za N1 pitajući se da li Bosanskohercegovački blok i Stranka demokratske akcije imaju isti koncept države dodavši:

“Jasno je da je odnos Stranke demokratske akcije prema državi uništavanje. Da li je koncept Stranke demokratske akcije multietnička država ili dominacija Bošnjaka tamo gdje su većina? Da li se Stranka demokratske akcije zalaže za prava Srba i drugih etničkih zajednica koje su manjina?”.

Govoreći o razlikama između stranaka pomenutog bloka i Stranke demokratske akcije, poručio je:

“Radi se o ogromnim ideološkim razlikama. Ta koalicija bi bila spašavanje Stranke demokratske akcije, te uništavanje opozicije s druge strane. Cilj je uništavanje opozicije od strane Stranke demokratske akcije i da se dobiju tri zatvorena etnička koncepta”.

Prema riječima ovog univerzitetskog profesora, koliko god je važna vlast, jednako je važna opozicija “kao dugoročna politička alternativa”.

Potom se osvrnuo na patriotizam kao argument za ulazak Bosanskohercegovačkog bloka u vlast.

“Riječ je o demagoškom patriotizmu u kojem postoji priča o ugroženosti Bosne i Hercegovine. To nije ništa drugo nego bacanje prašine u oči. Bosna i Hercegovina je od ‘96. u neprestanoj krizi koju nacionalizam ne može riješiti. Demagoški patriotizam manipulira emocijama građana”.

Ne misli da u Socijaldemokratskoj partiji postoje frakcije jer je “demokratska politička stranka”.

Komentarisao je i izjavu Komšića da će Demokratska fronta slijediti stav Socijaldemokratske partije o tome da li će Bosanskohercegovački blok biti pozicija ili opozicija.

“Neka Komšić sam donese odluku. Neka ne stavlja teret na Socijaldemokratsku partiju”.

U završnici gostovanja u Danu uživo N1 televizije se osvrnuo i na posjetu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Briselu.

“Tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine su u konfliktu otišla u Brisel, a kao vratili su se s jedinstvenom porukom. Brisel je prekretnica cijelog političkog sukobljavanja. Evropska birokratija im je dala na znanje da se razdvaja NATO i EU put. Važno je istaći da je Evropa širom otvorila vrata Bosni i Hercegovini. Reforme ne zavise samo od vlasti, već od cijelog društvenog sistema”, zaključio je Kazaz.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.