Islamska zajednica: Nasrtaji ratnih zločinaca na Mustafu ef. Cerića

Vijesti 01. feb 201914:14 > 14:17
Izvor: Rijaset

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje nasrtaje tzv. „Stvaralaca Republike Srpske“ i presuđenih ratnih zločinaca na Mustafu ef. Cerića, reisu-l-ulemu u periodu 1993 - 2012. godine i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa.

”Nedopustivo je da ljudi koji su presuđeni za ratne zločine nastavljaju braniti zločinački projekt koji je rezultirao stradanjem ove zemlje i njenoga naroda”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Dodaje se da taj posljednji napad na svakog onoga ko se usudi govoriti o zločinima i zločinačkom karakteru politika koje još brane pojedinci u BiH i okruženju samo je još jedan dokaz da se radi o orkestriranoj kampanji prekrajanja istine.

Dio te kampanje je i sramno povlačenje Izvještaja o Srebrenici i pokušaj prekrajanja istine o stravičnom zločinu genocida ne samo u Srebrenici nego i čitavom Podrinju i BiH.

”I jučerašnja vijest o potpisivanju protokola o saradnji javnog servisa jednog bh. entiteta koji bi trebao biti na usluzi svim građanima i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, u kojem se nedvosmisleno kaže da će se raditi samo na istraživanju zločina nad jednim narodom s ciljem „razbijanja stereotipa o Srbima“, je samo još jedan nasrtaj na istinu koji vrijeđa žrtve i njihove porodice”, naglašava se u saopćenju.

Stoga Islamska zajednica u BiH apeluje na svoje pripadnike, domaću i međunarodnu javnost da budu svjesni kampanje koja se organizirano vodi i kojoj je cilj prekrajanje istine i amnestiranje zločinaca i rezultata zločina, a povjerenje se ne može graditi na prekrajanju istine nego na suočavanju s njom, prenosi MINA.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.