Cerićevo pismo Dodiku, srpskom narodu u BiH i Srbiji izazvalo oštre reakcije

Vijesti 01. feb 201916:06 > 16:16
N1

Veliku pozornost ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regiji, izazvalo je otvoreno pismo koje je uputio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić. Pisao je naime Miloradu Dodiku, srpskom narodu u BiH i Srbiji. U njemu je između ostalog naveo "Priznajte grijeh genocida nad Bošnjacima, pokajte se zbog tog grijeha pred Bogom i svijetom, zatražite oprost od žrtava genocida i zakunite se Bogom i časnom riječju da više nigdje, nikome i nikada nećete taj grijeh počiniti!"

A ove riječi nisu dugo čekale na reakciju i to savjetnika Milorada Dodika Srđana Perišića. On kaže kako Cerićevo pismo razotkriva da cilj nije promjena imena već ukidanje Republike Srpske, da da je bivši reis taj koji uvijek zaoštrava aktuelnu političku situaciju u BiH.

“Cerić proziva Dodika i Republiku Srpsku!” – naslov je to koji se danas našao na naslovnicama dnevne štampe u susjednoj Srbiji.

A sve nakon što je Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, te srpskom narodu u BiH i Srbiji predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa Mustafa Cerić uputio otvoreno pismo.

Navodi da je povod za taj čin bilo kako kaže, Dodikovo stalno ucjenjivanje, koje se može nazvati subverzijom.

“Dodik stalno to radi, a to je metod KGB-a, gdje god ima priliku, on šalje vrlo negativne i deprimirajuće poruke stanovnicima BiH, o tome da je Bosna i Hercegovina kao država neodrživa, da je društvo neodrživo da nema kohezije. I da će ako se mi ne budemo ponašali kako on želi izaći iz Bosne”, tvrdi Cerić.

No osim aktuelnih političara, bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, dotakao se i onih bivši iz RS, konkretno Momčila Krajišnika. Zapitao se je li ovaj haški osuđenik, kako kaže, zlokobni vjesnik novog genocida nad Bošnjacima ..

“Izlaskom iz Haga, on i dalje je bio obavezan da se ponaša kao osuđeni ratni zločinac, tj.da se izvine žrtvama za svoj zločin i da u svom društvu gdje djeluje, ne širi te zločinačke ideje. On radi upravo suporotno”, navodi Cerić.

Milorad Dodik, pak ovo pismo ni Cerićeve tvrdnje do sada nije komentirao, no zato jeste njegov savjetnik za politička pitanja Srđan Perišić.

Danas iz Moskve za N1 nije htio davati nikakave izave, no uoči odlaska u rusku prijestolnicu iznio je svoj komentar:

“Zašto Cerić ne govori o stradanju 3.500 Srba u Srebrenici i njenoj okolini? Zašto ne govori da su tu stradali svi Srbi, na najzvjerskiji način, bez obzira na pol i godine života? Zašto Cerić ne govori od stradanjima Srba u Sarajevu, gdje su ubijana i srpska djeca u raznim jamama i logorima, po stanovima”.

Perišić između ostalog i pita da li Cerić – kada u pismu navodi da su Bošnjaci ti koji “trpe bosanske Srbe, koji ne polako, već brzo i sigurno, uz zlokobnu pomoć Hrvata” istiskuju Bošnjake iz najviših organa vlasti u “bosanskim državnim institucijama” – najavljuje da se treba osloboditi tih Srba od kojih Bošnjaci trpe.

“I na kraju, zašto Cerić ne napiše jedno pismo Bošnjacima i objasni im zašto više nema Srba u Sarajevu i sve je manje Hrvata u tom gradu? Zašto im pismom ne objasni gdje su danas Srbi u Federaciji?”, pita Dodikov savjetnik.

Na ovo posljednje Cerić odgovara da je upravo Momčilo Krajišnik bio taj koji je je Srbe iz Sarajeva sve protjerao, i to poslije Daytona. A povodom posljednjih zbivanja i pisanja otvorenih pisama, te reakcija koje su uslijedile, oglasila se i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini .

“Osuđujemo nasrtaje tzv. „Stvaralaca Republike Srpske“ i presuđenih ratnih zločinaca na Mustafu ef. Cerića, reisu-l-ulemu u periodu 1993 – 2012. godine i predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa. Nedopustivo je da ljudi koji su presuđeni za ratne zločine nastavljaju braniti zločinački projekt koji je rezultirao stradanjem ove zemlje i njenoga naroda”, navodi se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta IZ u BiH.

Inače, podsjetimo kako je Mustafa Cerić i ranije pisao otvorena pisma. Hrvatima, Kolindi Grabar-Kitarović, ruskom veleposlaniku u BiH, Aleksandru Vučiću, te Donaldu Trumpu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.