Par iz Tuzle u svome domu uzgaja 1.200 vrsta kaktusa

Vijesti 03. feb 201921:43 > 04. feb 2019 08:40
N1

U svijetu postoji 200 rodova i više od sedam hiljada vrsta kaktusa. Značajan dio toga nalazi se kod bračnog para Zimić iz Tuzle koji su kolekcionari kaktusa. Njihova kuća postala je premala za sve vrste kaktusa koje su uzgojili. Ali oni nastavljaju i pripremaju se za nove sajmove i promociju ove popularne biljke.

Kuća kaktusa – tako bi se ukratko mogao nazvati dom porodice Zimić. Više od 20 godina Nermina i Omer vjerni su kolekcionari ove biljke. Svoje mjesto, pod krovom ove kuće, našlo je čak 1.200 vrsta kaktusa i sukulenata. Iako na prvi pogled ne djeluju tako – kaktusi su biljke koje se brzo zavole.

“Mi kolekcionari volimo te biljke zbog te ljepote, zbog tog fantastičnog cvjetića koje puštaju. Neki traju samo dan ili dva, ali ima nekih vrsta koje svoje cvjetiće zadrže i po mjesec, dva. Lijepi su, dobri su, ima čak i onih koji puno mirišu”, pojašnjava Omer Zimić.

Kaktuse u svoj dom donose iz zemalja regije, ali i cijele Evrope. Na sajmovima, putem interneta, a njihovim poznanicima – poklon za ove ljude nije teško pogoditi. Kao i svaka biljka tako i kaktusi zahtjevaju pažnju i brigu. U hladnim zimskim danima, neke moraju čuvati na zatvorenom i toplom, a oni otporniji, prezimljavaju na otvorenom pod snježnim pokrivačem…

Više detalja donosi Nataša Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.