Freedom House: BiH ostala u grupi djelimično slobodnih zemalja

Vijesti 05. feb 201911:12 > 11:24
Screenshot

Izvještaj Freedom House-a o slobodama u svijetu za 2018. godinu zabilježio je novi pad u slobodama na globalnom nivou, trinaestu godinu zaredom. Generalno nazadovanje zabilježeno je u oblastima političkih prava i građanskih sloboda u periodu od 2005. do 2018.

BiH je u oblastima sloboda, političkih prava i građanskih sloboda dobila ocjenu 4 od 7. Na sveobuhvatnoj skali od 1 do 100 je dobila ocjenu 53 što je svrstava u grupu djelimično slobodnih zemalja. Uskoro se očekuje detaljan izvještaj kada je u pitanju stanje sloboda u BiH.

Screenshot

Zemlje u regionu jugoistočne Europe, uključujući Bosnu i Hercegovinu, označene su kao djelomično slobodne, kao i prethodne godine. Za razliku od prošle godine kada je bila označena kao slobodna, status Srbije se ove godine promijenio u djelimično slobodnu zbog, kako se navodi u izvještaju, pogoršanja u provođenju izbora, stalnim nastojanjima da se naruši neovisno novinarstvo, kao i kroz de facto uvećavanje izvršnih ovlasti predsjednika Aleksandra Vučiča što je u sukobu s njegovom ustavnom ulogom.

Od ukupno 195 zemalja svijeta, 86 je slobodnih, što između ostalih uključuje uključuje SAD, Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, 59 djelomično slobodnih i 50 bez sloboda.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagrami UŽIVO na ovom linku.