Građani Kaknja bore se sa posljedicama poplava, razočarani u vlasti

Vijesti 05. feb 201916:57 > 19:46
N1

Stanje prirodne nesreće koje je proglašeno na području Općine Kakanj još uvijek je na snazi i ostat će tako sve dok se građani bore sa posljedicama posljednjeg vala poplava. Šteta pričinjena na stambenim i poslovnim objektima je značajna, a lokalne vlasti ukazuju na to da ni u prethodnim, a ni u ovom slučaju nisu imali nikakvu pomoć od kantonalnih, a ni federalnih organa vlasti. Građani su razočarani u lokalnu, ali i sve druge organe vlasti.

Treći put u posljednjih deset godina mještani Kaknja su suočeni s uništavanjem njihovih domova i imovine. Jedan od glavnih problema je kako kažu kanalizaciona mreža.

“Te su neprilike najviše problem zbog Civilne zaštite i neodgovornosti ljudskog faktora, za moj pojam. Ovo se ne dešava jedanput, ovo je treći put, ovo godinama traje. Urade to nešto i samo veći problem naprave. Oni prvo trebaju da riješe kanalizacije pa da nema poplava, ako ne riješe kanalizacije uvijek će biti poplava”, kazala je Zineta Kišić, mještanka.

Tokom poplava 2014. godine voda je dostizala razinu od jednog metra, a i ovog puta kao i tada većina vodene stihije došla je cestom.

“Očekujemo jer na planinama ima još snijega koji se nije otopio. Sad ako opet kiše navale. Očekujemo i zbog obale, ovo što su i radili još su gore napravili. Vidite ovaj zid, oprane pare, uložen novac, glupo urađen. To je trebalo gore da se uradi gdje je trebalo da se poveća nivo obale, a oni nisu uradili ništa samo su izvukli par kamiona u MZ Doboj”, dodao je Saudin Vila, mještanin.

Razina vode iz ovih poplava vidiljiva je na domu Karalića u Kakanju, a kako kažu falilo je samo nekoliko centimetara da prodre u unutrašnjost. 

“Sad nije bilo toliko koliko je bilo prošli put, sve smo stvari morali iznijeti, jučer i danas vraćamo stvari. Nama je falilo između pet i deset centimetara da nam voda uđe u kuću. Samo svojim naporima smo spriječili vodu da uđe u kuću”, kazao je Haris Karalić, mještanin.

Većinu posla na zaštiti domova uradili su sami građani, poučeni prošlim problemima, ali i nemogućnošću naplate štete.

“Ja kao pojedinac, ali i mi svi, ne možemo ništa ni učiniti ni promijeniti, niti narediti. Vlast radi kako hoće i gotovo. Ovo ovdje su radili pred zimu, evo ovdje još uvijek zemlje, ništa nisu odnijeli”, kazao je Šefko Muflidović, mještanin.

Struka se slaže kako je ljudski faktor, ali i neplansko ponašanje vlasti krucijalni problem koji se ponavlja iz godine u godinu.

“Rekao bih najiskrenije, bez tendencioznog razmišljanja da nas poplave uvijek iznenade. Vrlo malo radimo i planiramo kada su u pitanju sredstva za infrastrukturu”, istakao je Nusret Drešković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu.

Gradske vlasti su na terenu procijenile prve obrise štete, a kako je za N1 kazao vršilac dužnosti načelnika, samo na jednom pješačkom mostu počinjena je šteta od preko 100.000 KM.

“Prema nekim našim preliminarnim istraživanjima oko 340.000 KM je počinjena šteta na području Općine Kakanj”, kazao je Aldin Šljivo, v.d. načelnika Općine Kakanj.

U poslijepodnevnim satima općinske vlasti su donijele odluku o dodjeli interventnih sredstava od po 1.000 KM za porodice koje su pretrpile štetu u ovim poplavama.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.