Konaković za N1: Iznenađujući potez Bh. bloka danas

Vijesti 05. feb 201921:02 > 21:17
Izvor: N1

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, kazao je za N1 da ga je iznenadio današnji potez Bh. bloka da ne ide u formiranje vlasti i da ostane - opozicija.

Zašto je iznenađen?

”Djelimično sam iznenađen, bila je jasna situacija u kojoj je Bh. blok imao priliku da bude mnogo aktivniji. Bila bi bolja opcija da preuzmu lidersku poziciju, HDZ je nezaobilazan partner. Mene zabrinjava ako je njihov dugoročno stav da ne idu u vlast s nacionalnim strankama”, rekao je on u razgovoru za N1.

Naglasio je da su odnosi takvi da se u Domu naroda Parlamenta Federacije – bez HDZ-a ne može.

”Prije bih sa SDA nego sa HDZ-om koji se s ovakvom politikom Dragana Čovića svrstao na stranu onih koji su deklarirani protivnici ove države. Bez HDZ-a se ne može”, naglasio je on.

Hoće li Narod i pravda nekada koalirati sa SDA? 

”Nije zauvijek – ne, nego je za ovu garnituru. Oni to gledaju matematički, mi na to nismo spremni. Tamo ima dosta ljudi, neki bi kongres mogao promijeniti stavove, ali to se neće desiti”, poručio je on.

Podsjećamo, delegacije stranaka koje čine Bh. blok (SDP, DF i Naša stranka) danas su u Sarajevu nakon višesatnog sastanka, donijele odluku o neulasku u pregovore o formiranju vlasti.

Pogledajte video razgovora s Konakovićem.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.