New York Times: Duh Olimpijade se vratio u Sarajevo

Vijesti 08. feb 201917:44 > 17:49
Izvor: Opština Centar Sarajevo

Duh Olimpijade se vratio u Sarajevo nakon što su “etničke elite ostavile svoje nesuglasice na stranu kako bi bile domaćin najvećega sportskog događaja u zemlji nakon Zimskih Olimpijskih Igara 1984. godine”, piše u članku Reutersa koji je u petak prenio New York Times.

Otvaranje EYOF-a u Sarajevu i njegovo zatvaranje sedmicu poslije u Istočnom Sarajevu je opisano kao “pokazivanje saradnje među bivšim neprijateljima među kojima je granica bila prva linija za vrijeme rata.”

“Postizanje te saradnje nije bilo lako”, piše New York Times, uz objašnjenje da su ti gradovi odvojeni entitetskom granicom koja je “urezana po etničkom principu tokom rata 1992-1995 u kojem je poginulo 100,000 ljudi.”

“Dva mlada gradonačelnika su bila željna da promovišu svoje gradove kao destinacije za zimske sportove i turizam i prošli su kroz ‘medvjeđe zamke’ dnevne politike da bi realizovali zimski festival mladih”, piše list.

“Da li je bilo lako? Nije. Da li smo imali opstrukcije? Da, dnevno, ali konačni rezultat je taj da će se projekat desiti i da smo uspjeli okupiti oko toga sve nivoe vlasti, dva grada i građane”, rekao je za Reuters gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka.

“Više ne živimo u rovovima iz 1990-tih godina, moramo prevazići to (…) Samo izostavite politiku, i surađivati ćemo dobro na svim projektima od zajedničkog interesa u sportu i turizmu”, rekao je načelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Vuković.

EYOF će zvanično otvoriti, po pisanju ovog lista, “nacionalistički vođa bosanskih Srba Milorad Dodik”, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Olimpijada ima posebno mjesto u srcima mnogih Sarajlija koji se i dalje sjećaju slave Zimskih olimpijskih igara 1984. godine koje su organizovane prvi put u jednoj komunističkoj zemlji – tadašnjoj Jugoslaviji”, piše list.

Nadam se da će ova nova djeca doživjeti isti osječaj koji sam ja imao tada”, za Reuters je rekao Slađan Čatić, 67, koji je radio u Media Centru za vrijeme Olimpijade 1984. godine.

Događaj se predstavlja kao odskočna daska za Olimpijadu, s obzirom na to da mnogi pobjednici kasnije postanu nosioci olimpijskih medalja, piše list.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.