Nakon 35 godina olimpijski plamen ponovo gori u Sarajevu

Vijesti 10. feb 201920:40 > 20:42
Screenshot

Larisa Cerić, džudistkinja - najbolja sportistikinja BiH upalila je olimpijski plamen na stadionu Asim Ferhatović Hase - Koševo u Sarajevu, gdje je svečano otvoren Evropski zimski olimpijski festival EYOF.

Sarajevo i Istočno Sarajevo od danas, pa do 16. februara biće domaćini Evropskog zimskog olimpijskog festivala mladih (EYOF 2019).

Ukupno 1.500 sportista iz 46 zemalja Evrope nastupit će na omladinskim olimpijskim borilištima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

VEZANA VIJEST

Naziv ceremonije je “We create together“ (Stvaramo zajedno), koji je odabran kao tekst glavnog muzičko-plesnog performansa.

Svečani program opisao je najskrivenije dijelove BiH, govorio o vrijednostima BiH, suštini prirodnog bogatstva, razbnolikosti predjela i važnosti ljudi koji u BiH žive. Na defileu zemalja učesnica zastavu BiH je nosila alpska skijašica Esma Alić, dok je Olimpijski plamen zapalila bh. džudistkinja Larisa Cerić. Zakletvu je u ime sportista položila Asja Klačar, redstavnica BiH u snowboradu, u ime trenera Nihada Bašić, a sudija Slaviša Lučić.

Ovo je najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini još od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter|Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.