Josipović za N1: Rastu nacionalizmi i vandalizam u Evropi i regiji

Vijesti 12. feb 201916:52 > 16:56
N1

Uoči predavanja na temu "Kaznena odgovornost za ratne zločine" na Fakultetu za kriminalistiku u Sarajevu, Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske i aktualni čelnik stranke Naprijed Hrvatska, kazao je da će govoriti o razvoju ideje kažnjavanja ratnih zločina, od jedne kulture nelažnjavanja koja je dugo dominirala u prošlosti, do danas sve izraženijih glasova da niko ne smije biti pošteđen odgovornosti za ratne zločine.

Komentarisao je i polemike iz bh. javnosti oko nedavno usvojene Deklaracije HNS-a, u kojem se odbacuje presuda suda u Hagu i dio oko udruženog zločinačkog poduhvata u slučaju Prlić, kazavši da je presuda takva kakva jeste i da je treba poštivati.

“Postoji pravna dimenzija, postoji politička. O političkoj dimenziji će mnogi puno raspravljati. Pravna dimenzija je utvrđena što se pravnika tiče, pravomoćnom presudom suda”, kazao je.

Zašto proces suočavanja sa prošlosti ide teško?

“Ako gledamo situaciju danas u Evropi i u zemljama regije, moramo konstatirati da rastu nacionalizmi, da raste vandalizam, da raste jedna kultura mržnje, i to je nešto što sasvim sigurno nije dobro. Glavni krivci su oni koji obnašaju vlast i ne suprotstavljaju se takvim tendencijama”, istakao je Ivo Josipović.

Pogledajte video kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.