Federalna uprava policije o akciji u kojoj je ubijen Edin Gačić

Vijesti 13. feb 201915:07 > 15:10
N1

Federalna uprava policije u dosadašnjem periodu nije bila u mogućnosti davati izvještavati javnost i pružati informacije vezane za mjere i radnje koje je poduzimala iz svoje nadležnosti, u cilju pronalaska i dokumentovanja izvršioca krivičnog djela „Ubistvo“ nad policijskim službenikom Federalne uprave policije Mahirom Begićem, koje je počinio Edin Gačić, s obzirom da su aktivnosti ove Uprave bili na najvišem nivou i zbog toka istrage nismo bili u mogućnosti davati više detalja, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Podsjećamo javnost da je Edin Gačić, koji je bio u bjekstvu od 04. 02. 2019. godine kada je u mjestu Podorašac kod Konjica lišio života  Sauda Sultanića, dok je dana 09. 02. 2019. godine Gačić lišio života policijskog službenika Federalne uprave policije Mahira Begića, koji je radio na redovnom osiguranju Centra za obuku Suhodol, kod Tarčina.

Federalna Uprava policije na čelu sa zamjenikom direktora Ensadom Kormanom, ovim putem, kao prvo želi da se zahvali svim građanima Bosne i Hercegovine, prvenstvo na njihovoj hrabrosti da se suoče sa teškim danima koji su iza nas. Takođe Uprava policije izražava veliko poštovanje prema građanima, koji su svojim aktivnim doprinosom, kroz davanje informacija o samom Edinu Gačiću na osnovu kojih je pravljen profil potraživane osobe, tako i o svakodnevnom pružanju informacija o potencijalnom kretanju istog, uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage. Takođe se zahvaljujemo građanima na iskazanom povjerenju da će policijske snage, u svakom trenutku, biti opredijeljeni da osiguraju ličnu i imovinsku sigurnost svih građana Bosne i Hercegovine, kao i mnogo puta do sada.

Policijski službenici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i uz saradnju ostalih kantonalnih tužilaštava, te veliku podršku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne Uprave civilne zaštite, Državne agencije za istrage i zaštitu, i Granične policije BiH kontinuirano od 09.02.2019. godine poduzimali mjere i radnje na pronalasku potraživanog lica.

U sklopu navedenih aktivnosti, angažovana su sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva, kao i ljudski kapaciteti kako Federalne uprave policije, tako i svih ostalih sigurnosnih i drugih institucija koje su dale svoj nemjerljiv doprinos u lociranju navedenog lica. Izuzetan doprinos u ovim aktivnostima imala je i Obavještajno sigurnosna agencija BiH sa svojim kapacitetima.

Federalna uprava policije je formirala Operativni štab, kojim je rukovodio zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, a koji je u svom svakodnevnom zasjedanju u punom kapacitetu sa svim raspoloživim resursima, koordinirano i kontinuirano djelovao na poduzimanju svih mjere i radnji na pronalasku i rasvjetljavanju ovih krivičnih djela, te privođenju osumnjičenog licu pravde.

Dana 12.02.2019. godine osumnjičeni je od strane policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na lokalitetu naselja Košćan kod Hadžića, nakon razmjene unakrsne vatre, lišili života Edina Gačića, a kojom prilikom je jedan od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zadobio lakše tjelesne povrede, te je nakon devet dana okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj historiji ove države.

Uvažavajući veliki značaj medija, Federalna uprava policije želi da iskaže svoje puno poštovanje i zahvalnost prema svim medijskim kućama, koje su proteklih dana pružale maksimalnu podršku kako policijskim službenicima u razumijevanju da izjave nekada nismo bili u mogućnosti davati zbog tokova istrage, tako i punu podršku građanima Bosne i Hercegovine korektnim izvještavanjima sa terena.

Ovim putem Federalna uprave policije želi da se zahvali pripadnicima sigurnosnih agencija, ali i drugim institucijama Bosne i Hercegovine, koje su dale punu podršku u svim do sada sprovedenim aktivnostima vezanim za pronalazak Edina Gačića.