Prijedlog u slučaju Sefić: Pojašnjenje Tužilaštva

Vijesti 15. feb 201912:57 > 13:04
N1

Tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine predložilo je Vrhovnom sudu Federacije da se ukine prvostepena presuda, izrečena Sanjinu Sefiću i taj predmet vrati na ponovno suđenje, saopćeno je iz tog tužilaštva.

VEZANE VIJESTI

Kako je naknadno za N1 pojašnjeno iz Tužilaštva FBiH,  Vrhovnom sudu FBiH predloženo je da prvostepena presuda Sanjinu Sefiću bude ukinuta i da postupak bude ponovljen od početka. Paralelno, Sefić bi u tom periodu trebao ostati u zatvoru – potvrđeno je za N1 iz Tužilaštva FBiH.

Ja mislim da bi on morao ostati u zatvoru, ako je prvi put pobjegao, pobjegao bi opet. Očekujem da će biti veća kazna i da će biti kažnjeni pomagači”, kazao je za N1 Amir Agić, otac tragično studentice Selme Agić.

Ukidanje presude zatraženo je od Tužilaštva FBiH na osnovu žalbi koje je uložila tužiteljica Tužilaštva KS te oštećeni u ovom predmetu, a vezano za bitne povrede postupka.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu prvostepeno je koncem septembra prošle godine, osudio Sanjina Sefića na 14 i pol godina zatvora. Vrijeme provedeno u pritvoru bit će uračunato u kaznu. Svi ostali osumnjičeni u ovom predmetu, oslobođeni su optužbi.

Osuđeni Sefić je 12. oktobra 2016. godine uhapšen u Novom Sadu, a 9. januara prošle godine izručen je pravosuđu BiH nakon ekstradicijskog postupka. Teretilo ga se za izazvanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su smrtno stradale studenice Selma Agić i Edita Malkoč.

Iz Tužilaštva KS su po završetku dokaznog procesa zatražili maksimalnu kaznu zatvora za Sanjina Sefića i to za počinjenje dva teška krivična djela: protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom stradanja dvije osobe i neukazivanja pomoći nakon saobraćajne nesreće.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.