Lidija Bradara za N1: Hrvatska demokratska zajednica njeguje ustavni patriotizam

Vijesti 15. feb 201918:48 > 18:52
N1

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, govorila je za N1 o radu zakonodavne institucije u posljednjem mandatu i procesu formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Komentarisala je činjenicu da je posljednja sjednica Doma naroda održana u septembru prošle godine, te da su u međuvremenu delegati primali naknade.

“Posljednja sjednica je održana 27. rujna – u finišu predizborne kampanje. Da li vi stvarno mislite da mi samo zasjedamo? Mi intenzivno radimo. To pitanje o naknadama je možda vama interesantno”, kazala je.

Zatim se osvrnula da izvještaj Centra civilnih inicijativa prema kojem je zakonodavno tijelo na čijem je čelu zasjedalo 24 radna dana rekavši za N1:

“98 je zastupnika u Predstavničkom domu. U Domu naroda je su 54 izaslanika, što je duplo manje. Mi smo donijeli preko 460 akata. Kada jednom izazovete političku krizu, ona se prenese na Vladu Federacije, pa na Predstavnički dom Parlamenta i onda Dom naroda ne može zasjedati. U jednom trenutku smo u Domu naroda imali deset točaka jer smo počistili sve što je došlo od Vlade. U kampanju smo ušli dvije godine pred izbore, što se do sada nikada nije desilo”.

Kako je kazala, Hrvatska demokratska zajednica “nije prejudicirala krizu” dodavši:

“Hrvatska demokratska zajednica njeguje ustavni patriotizam. Drugi to rade samo deklarativno. Preko 70 posto zakona u Federaciji su predložili ministri Hrvatske demokratske zajednice, a osam posto ministri iz Stranke demokratske zajednice. Jasno je koja je stranka imala bolje rezultate, koja je savršena, a koja je manje savršena. Mi ne tražimo partnere, niti ih biramo”.

Na pitanje, šta građani imaju od prepucavanja između političkih stranaka, Bradara je za N1 odgovorila:

“Ne prepucavamo se. Postoje različite politike koje stvari vide različito”.

Tema razgovora je bila i jučerašnja izjava Nebojše Radmanovića, potpredsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, u intervjuu za Radio-televiziju Bosne i Hercegovine da će ova politička stranka možda postati protivnik i integracija u Evropsku uniju.

“Nisam čula tu izjavu Radmanovića. Hrvatska demokratska zajednica neće odustati od NATO-a, ali ni od Evropske unije jer smo bili predvodnici u tome. Danas je treća obljetnica kada je doktor Dragan Čović kao predsjedavajući predao Aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. To je bila simbolika i poruka. Naša ministrica je intenzivno radila i na pristupanju NATO-u. Znate, puno se toga kaže. Nadam se da ćemo se okrenuti budućnosti i pogledati koje su to šanse za Bosnu i Hercegovinu. Evropska unija nema alternativu. To je jedini mogući put”, istakla je Bradara.

Upitana kako komentariše izjavu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, da postoji mogućnost i da Demokratska fronta bude partner u vlasti, kazala je:

“Mi ne raspravljamo o partnerima Stranke demokratske akcije i partnerima na bošnjačkoj strani. Stranka demokratske akcije na žalost nema kapacitet da sama koalira”.

U završnici gostovanja Dana uživo N1 televizije, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije se osvrnula i na zloupotrebe nacionalnog identiteta prilikom izbora delegata za Dom naroda.

“Ne dešava se to prvi put. Tradicija je da pojedinci koriste ono što je ustavna mogućnost. Mislim da je legitimno predstavljanje ono što je budućnost”.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.