Edin Urjan Kukavica za N1: Već 30 godina imamo gotovo ista lica na sceni

Vijesti 18. feb 201910:35 > 10:49
N1

"Antisistem postavljen na temelju kadrovske podkapacitiranosti, krunisano očajem neznanja jedino je ozračje u kojemu sadašnja postavka političkih subjekata u Bosni i Hercegovini ima smisla i zna funkcionirati", ovako o trenutnoj političkoj situaciji piše kolumnista Edin Urjan Kukavica koji je bio gost Novog dana.

Pogledajte samo političku scenu, vidite da već 30 godina imamo gotovo ista lica na sceni, samo su malo stariji, pokvareniji, pokvarili su kompletno ozračje ovdje i održavaju tu stalnu krizu koja samo njima odgovora“, kazao je Urjan Kukavica o političkoj situaciji BiH te se nadovezao:

Jedino u tom kriznom ozračju oni nalaze smisao svog postojanja i oni ga imaju samo ako se stalno održava neka stalna kriza. I psiholozi tvrde da ovdje nije bolest društva nego je bolest svakog pojedinca, jer ta kriza u kojoj moramo učestvovati ostavlja traga na svakom od nas“.

Kolumnista Edin Urjan Kukavica je prije nekoliko dana objavio novu knjigu “Fantom slobode” o kojoj je rekao kako u njoj kritizira pojave, markira pojave čiji su nosioci pojedini ljudi i da se u njoj nalaze kolumne koje nude ozbiljne odgovore na ranije postavljena pitanja.

Za srijedu je sazvana konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a na pitanje zašto se čekalo ovoliko dugo na zakazivanje te kakve će odgovore donijeti je odgovorio: “Nikakve odgovore, ništa, jer kadrovska podkapacitiranost temeljena na neznanju najbolje se očituje i najjasnije se odražava u činjenici da niko od postojećih ne zna šta sutra. Dan poslije je ključni dan svih izbora, svih političkih subjekata, političkih ličnosti na ovoj našoj bh. sceni, i njihov najveći problem je što niko zaista – ni jedna vlada – nema pojma šta dan poslije“.

Na pitanje zna li HDZ BiH šta će biti prvo i ima li partnera za sve ono što želi da provede na Domu naroda je rekao: “Prirodni partneri HDZ-a su srpske etnonacionalističke stranke i bošnjačke, a trgovina je uvijek prisutna. Politika jeste isključivo trgovina, s tim da je ona u BiH, pa čak i u regionu, dovedena do nepristojnih razmjera, i do te mjere da to više nisu ni tajne. Trgovat će se ustupcima, mjestima, budžetima, funkcijama, svakom vrstom robe koja je na prodaju i koja ima svoju mušteriju“.

Upitali smo ga i da li je optimističan za neki period koji predstoji.

Nijedna od stranaka koje su se kandidirale da naprave smjenu nisu nadrasle komunalni nivo i neće nikad moći nadrasti komunalni nivo dok ostanu na ovoj kadrovskoj osnovici. Pogledajte koliko je ozbiljne akademske zajednice uključeno u političke tokove u BiH i biće vam jasno da niti stranke ne zadovoljavaju akademske ukuse niti akademska razina odgovora bilo kojoj od ovih stranaka“, istakao je u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.