Alergije: Kako prepoznati simptome i na koji način ih liječiti

Vijesti 19. feb 201908:01 > 08:12
N1

Iz Hitne pomoći Kantona Sarajevo za Novi dan je o alergijskim bolestima govorila prim. dr. Amra Bašić-Živadinović / Specijalista urgentne medicine.

Pitali smo je da li je moguće prevenirati alergijske bolesti te koje su alergije najčešće u periodu koji nam dolazi.

Organizam alergenih osoba neki alergen prepoznaje kao štetnu stvar i tada imunološki sistem reaguje burno“, rekla nam je prim. dr. Amra Bašić-Živadinović.

Govorila je i o tipovima alergija te istakla da postoji različit tip alergija, te da je najčešći rinitis i konjuktivitis, odnosno suzenje očiju, suhi kašalj, ali da može biti i težih reakcija, te da je najteža anafilaktički šok.

Najpoznatija je polenska reakcija. Mi ne liječimo alergije nego dajemo terapiju za smanjivanje alergija, jer organizam mora da ima reakcija“, kazala je za N1.

Alergija se jedino efikasno liječi desenzibilacijom organizma na dati alergen kad se postavi dijagnoza na šta je pacijent alergičan i onda se može raditi desenzibilacija organizma koja bude vrlo uspješna i može doći do smanjenja alergija. Najbolja prevencija je izbjegavanje kontakta sa poznatim alergenom. Tako na primjer, ako je osoba alergična na polen vrbe, treba da izbjegava mjesta gdje ima tog polena. Postoje razni sprejevi, lijekovi koji smanjuju tu reakciju jer je ona uporna i remeti ljudima dnevni i noćni ritam tako da se tu radi na smanjivanju simptoma“, istakla je prim. dr. Bašić-Živadinović.

Također, kako nam je kazala, alergija ne mora biti samo na polen, može biti na određenu hranu, lijekove…

Alergije se mogu desiti u bilo kojoj godini života.

Nakon vezivanja za ćelije koje su odgovorne za razvoj jedne alergijske reakcije, organizam to prepoznaje kao alergen i tada reaguje. Također, kad je tek početak dijagnosticiranja alergija tada ima simptoma sličnih prehladi, pa pacijenti imaju dilemu da li je prehlada ili alergija. Međutim, većinom su to ljudi koji u porodici imaju nekoga ko ima alergiju, mada nije pravilo, ali većinom jeste, tako da je njihov organizam sklon alergijskim reakcijama. Tada se rade određene pretrage da bi se utvrdilo da li je u pitanju alergija“, objasnila je u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.