Slavo Kukić za N1: Ako SBB uđe u vlast, Radončić će biti problem Izetbegoviću

Vijesti 19. feb 201917:03 > 17:29
N1

Akademik Slavo Kukić za N1 je komentarisao pregovore lidera stranaka SDA, SNSD i HDZ oko formiranja vlasti na državnom nivou, te pregovore SDA sa liderima stranaka PDA, SBB i A-SDA. On je kazao da ako SBB uđe u koaliciju, Fahrudin Radončić i SBB će biti glavni igrači koji će zadati najviše muka Bakiru Izetbegoviću i njegovoj SDA.

“Ko prati političku scenu mogao je od prvog dana da objave rezultata izbora biti siguran da će buduću vlast tvoriti tronožac SNSD, HDZ i SDA. Pitanje je bilo međusobnog natezanja. Iznenađujuće, činjenica da bi četvrti partner mogao biti SBB i Radončić jer je ta stranka doživjela radikalan pad, ali je doista klasičnom, kockarskom igrom dovela se u poziciju da bude u vlasti naredne četiri godine”, kazao je u uvodu Kukić.

“Njen čelnik je bio vrlo eksplicitan kako neće sa SDA i Izetbegovićem, da neće sa njim ni u raj ako treba. Iz igre su izbačene stranke Bh. bloka, a onda je to zarotirao pričom da je država ugrožena i kako vlastiti interesi ne smiju stajati ispred države”, poručio je.

“Ako se to dogodi, SBB uđe u vlast, Radončić će biti glavni igrač, glavni dobitnik, ali će najviše muka zadati SDA i Bakiru Izetbegoviću”, izjavio je Kukić.

Radončiću je važno da je u vlasti jer sudjelovanjem ima kontrolu nad pravosuđem, finansijskim tokovima, nad dobrim dijelom javnih preduzeća, a zaštititi će sebe i ono što je stekao u proteklih 20 godina.

Kukić: Čović, Dodik i Radončić – stvarni tronožac

Da li je odlukom da ne koalira sa nacionalnim strankama Bh. blok pomogao SBB-U?

“Jeste. Naravno. Ostavili su otvoren prostor. Ne želim reći da je Bh. blok pogriješio. Iz principijelnog razloga ne smiju uću u tu utakmicu jer bi kod građana liberalne orijentacije izazvali ogorčenje. Te stranke su bile decidne, neće sa nacionalistima ni pod koju cijenu. Dobro su uradile. Tamo u Sarajevu mogu pokazati kako drugim načinom vladanja BiH ima šansu da uđe u društvo evropskih naroda”, naveo je Kukić za N1.

SBB s druge strane ponavlja da nisu donijeli odluku da li će u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Kukić je uvjeren da će taj dogovor na sastanku zakazanom za 20. februar proći bez obzira kako javnost bude informisana o tome.

“Ono što može biti problem je vezano za činjenicu da stvarni tronožac sa Čovićem i Dodikom ne čini Izetbegović, nego puno više Radončić i da je to razlog još većim talasanjima nego što smo to mogli svjedočiti”, rekao je Slavo Kukić za N1.

S druge strane, Dodik i Čović, prema njegovim riječima, nisu mnogo zainteresovani za EU – jer to podrazumijeva prihvatanje EU standarda ponašanja.

“Pogotovo standarda iz poglavlja 23. i 24. jer su ta poglavlja njima rak rana, a podrazumijevaju funkcionisanje pravne države”, kazao je.

Bakir Izetbegović ranije je donio odluku da neće pregovarati sa novoformiranim blokom SBB, PDA i A-SDA, nego samo sa tim strankama pojedinačno. Kukić je za N1 rekao svoje viđenje zašto je to tako.

“To govori kako su potpuno neiskrene njegove tvrdnje bile koje je iznosio kada je pokušavao da uđe pod kišobran Bh. bloka. Kako mu sada ne trebaju stranke koje su nastale iz SDA, nego mu trebaju jedna ili dvije. Sve ostalo znači pomjeranje ravnoteže od njega – prema njima (liderima tih stranaka), da bi, Dodikovim rječnikom, bio ‘glavni baja među Bošnjacima’. To mu (Izetbegoviću) uzima dio moći, prikazuje ga puno manje moćnim. Nije mu problem razgovarati sa Radončićem, Kukićem, predsjednikom A-SDA pojedinačno, jer uvlačenje jednog od njih podrazumijeva diobu odgovornosti, a događat će se svašta.”

Zašto Dodiku treba Vijeće ministara?

Što se tiče MAP-a i NATO-a, Kukić je siguran da će biti jedan od uslova, jer u suprotnom bi pokazali da su iznevjerili birače. Dodiku s druge strane, potrebno je Vijeće ministara.

“Vijeće ministara mu treba zbog OSA-e, SIPA-e, suda, tužilaštva koje će pokušati dovesti pod svoju kontrolu”, izjavio je Kukić u razgovoru sa Borisom Brezom u Danu uživo.

Ko će onda posustati?

“To se bez babe Vange ne zna. Što se Čovića tiče, njega ne treba uzimati za ozbiljno. Svašta je obećavao, govorio, a kada bismo to retroaktivno gledali – ni dva posto nije ostvareno. Sve je ostalo s vana. Ljubav Dragana Čovića prema državi je ista kao ljubav Marka Kraljevića prema televiziji”, konstatovao je akademik Kukić.

Smatra da Čović želi koaliciju, ali pod njegovim uvjetima i da bi mu bilo nevjerovatno da neko prihvati izmjene Izbornog zakona pod njegovim uvjetima, koje ne poštuju odluke Suda u Strazburu i uvode dodatnu diskriminaciju u BiH.

Slavo Kukić također ne vjeruje da će se imenovanje Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH desiti tako brzo, a s druge strane očekuje da će Dom naroda u FBiH usvojiti budžet – ne zbog građana, nego zbog etno-interesnih grupa koje “neće dobiti lovu ako nema budžeta FBiH”.

Pogledajte video kompletnog razgovora.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.