Avdo Avdić: Kako su u BiH okriveni migranti povezani sa terorizmom

Vijesti 20. feb. 201913:19 > 13:26
Podijeli:
Izvor: N1

Novinar portala Žurnal.info Avdo Avdić za N1 je govorio o tome kako su otkriveni migranati u BiH koji su povezani sa terorizmom.

Avdić kaže da se ovdje radi o uspjehu sigurnosnih agencija BiH, koje su uspjele da identifikuju te ljude i da ih izoluju, dodavši da je normalno da među 24.000 ljudi biti i neki koji su bili na teritoriji ISIL-a.

“Ta informacija je iz decembra ili januara. Postoje baze podataka, svjetske sile imaju baze podataka kad su zauzimale područja koje je kontrolisao ISIL, gdje su oni skidali otiske pristiju iz objekata koje je kontrolisao ISIL pa su pravili svoje baze podataka koje su koristili kasnije da bi upoređivali nečije druge otiske. Ova petorica migranata iz Afganistana, njihovi otisci pristiju pronađeni su među tim otiscima prstiju osoba koje su bile na teritoriju ISIL-a”, ispričao je Avdić u Newsroomu N1 televizije.

Kaže da to ne znači da su oni bili pripadnici ISIL-a.

“S obzirom na to da se radi o državljanima Afganistana, čiji su otisci pronađeni na teritoriji Sirije, vrlo je moguće da su bili i pripadnici tog ISIL-a. To ne znači 100 posto da bi se neko mogao okriviti ili osuditi, BiH je te osobe identifikovala i izolovala. Sigurnosne agencije su u ovom slučaju svoj posao obavile kvalitetno”, istakao je Avdo Avdić.

Podsjećamo, Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagrami UŽIVO na ovom linku.