Kako se ''kreću'' cijene stanova u BiH

Vijesti 20. feb 201918:18 > 19:44
N1

Nova opterećenja stigla su početkom godine u Kantonu Sarajevo. Na snagu je stupila nova zakonska regulativa u oblasti nekretnina. Kada je riječ o nasljeđivanju, novina je da se naplaćuje porez i to po stopi od osam posto, a kod poklanjanja po stopi od 10 posto. Međutim, predviđene su i poreske olakšice posebno za mlađu populaciju. Ipak, u poređenju sa drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, evidentno je da su stanovi u Sarajevu najskuplji u zemlji.

Državljanin Bosne i Hercegovine do 38 godina starosti, koji ima prebivalište na području Kantona Sarajevo, a koji rješava svoje stambeno pitanje, članom 15 Zakona o porezu na promet nekretnina – oslobađa se poreza i to za površinu do 30 m2 za prvog člana domaćinstva, a za svakog narednog člana domaćinstva uvećava se za 15 m2, a kojima se smatraju bračni drug i njihova maloljetna djeca.

Porez na promet nekretnina u Kantonu Sarajevo ne plaća se ni onaj kupac koji je član porodice šehida i poginulog borca, ratni vojni invalid i borac koji je u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine proveo najmanje 24 mjeseca za vrijeme oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu, a koji svoje stambeno pitanje rješava prvi put kupovinom stana ili kuće sa okućnicom površine do 200 m2, odnosno kupovinom zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće. Ovom zakonskom regulativom poreza na promet nekretnina oslobođeno je i ministarstvo za boračka pitanja KS koje kupuje stanove i dodjeljuje u vlasništvo ratnim vojnim invalidima I. grupe, ratnim vojnim invalidima koji su radno nesposobni po osnovu ranjavanja ili ozlijeđivanja za vrijeme službe u Oružanim snagama Republike Bosne i Hercegovine i djeci šehida i poginulih boraca bez oba roditelja, koji svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put.

No, kada je riječ o mladim ljudima, koji kupuju prvu nekretninu, budući da je kreditna zaduženost uglavnom preduvjet za kupovinu, kantonalni ministar finansija tvrdi kako bi briga trebala biti još ozbiljnije usmjerena na kreiranje potražnje za nekretninama tako što će mladim ljudima omogućavati da dođu do kvalitetnih radnih mjesta.

“Onoga trenutka kada imate kvalitetno zaposlenje i kvalitetnu platu, vi ne tražitte beneficije, već rješenje za stambeno pitanje. Ništa od pobrojanih beneficija vam neće značiti ako vi nemate kvalitetno radno mjesto i kvalitetnu platu koja to može podnijeti”, zaključuje Amel Kovačević, ministar finansija KS.

U bh. prijestolnici, cijene kvadrata u novogradnji – uglavnom su vrtoglave. Za investitore uglavnom politika: zgrada na zgradu, para na paru. Cijene kvadratnog metra u Sarajevu dosežu i do 4.000 KM, što si rijetki mogu priuštiti.

“Radimo analize svakog mjeseca. Ako govorimo konkretno o stanovima, cijena je različita. Od cijene u Hadžićima za 1.500 KM, gdje možete kupiti stan,do cijene u centru grada, otprilike 4.000 KM po metru četvornom. Govorim o novogradnji”, kaže Spaho Ljajić, vlasnik agencije za nekretnine SIGENX.

U gradu na Neretvi, u Mostaru – prosječne cijene stanova, provjerite li na OLX-u, kreću se od 1.700 KM do 1.800 KM po kvadratu u polovnim stanovima, dok se u novogradnji kvadrat cjenovno kreće od 2.300 KM do 2.500 maraka.

U oba bosanskohercegovačka entiteta cijene variraju od grada do grada, ali i atraktivnosti stambene lokacije. Dok kvadrat stana u samom središtu Banjaluke iznosi i do tri tisuće maraka, ovdje nadomak Federacije, u Istočnom Sarajevu – moguće je pronaći stambeno utočište i po cijeni od 1200-1300 maraka po metru četvornom.

Zbog povoljnijih kvadratnih metara, s ovu stranu entitetske granice građevinari imaju pune ruke posla, a investitori – premda vodeći nisu htjeli pred kamere N1 – zadovoljno trljaju ruke.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.