SDA nastavila pregovore o formiranju vlasti

N1

Nakon jučerašnjih razgovora sa SBB-om, u Centrali SDA održan je sastanak i sa Strankom demokratske aktivnosti. Zaključak sastanka - dobro je razgovarati, koaliranje na državnom i entitetskom nivou je izvjesno. Ostaje da se obavi još jedan razgovor, u ponedjeljak sa Partijom demokratske aktivnosti, nakon čega bi se moglo krenuti u formiranju vlasti. No, neće biti tako jednostavno.

SDA polako privlači stranke kako bi zajedno sa HDZ-om i SNSD-om imali četvrtog partnera i formirali vlast. Za predsjednika ove stranke, Bakir Izetbegović, stvari se kreću u dobrom smjeru.

“Da se nagovještava buduća koalicija, vjerovatno na državnom i federalnom nivou i vjerovatno u nekim od kantona. Odnose u zemlji, prioritete, fokusi djelovanja, problematiku vidimo skoro identično”, otkriva Izetbegović.

Za A-SDA je prirodno da Stranka demokratske akcije bude partner. Da li će tražiti neke resore u budućoj vlasti, ne otkrivaju. Njihov interes je, kažu, država BiH.

“Zanimaju nas konkretni potezi sa ciljem da poslije četiri godine ili nekog vremenskog perioda ipak da mi kroz svoje učešće mi možemo reći da je to ono što smo mi zagovarali i mi možemo vidjeti konkretne rezultate”, kaže Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA.

Interesantni su i kantoni. I nakon jučerašnjeg sastanka Izetbegovića i Radončića, nazire se da bi SDA u koaliciju i na kantonalnim nivoima sa SBB-om, što bi značilo da SBB izađe iz koalicije sa Bh. blokom.

“Neka malo te raznolikosti na kantonalnim nivoima, ali će ona naravno ako se budu pravile velike koalicije, vremenom dobiti svoju hijerarhiju ili subordinaciju”, pojašnjava Fahrudin Radončić, predsjednik SBB.

No, sve i da u ponedjeljak postane poznato, jesu li SBB, A-SDA i PDA na strani SDA, ostaje problem formiranja Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. SDA insistira da se usvoji Godišnji nacionalni program, SNSD to odbija. Za Izetbegovića stav SNSD o tome je ultimatum, on ne želi da razgovaraju na taj način.

“Ne možemo mi to tako, kao na švedskom stolu, birati ovo hoćemo, ovo nećemo. Prema tome, mi očekujemo da potencijalni mandatar Tegeltija ili neko koga SNSD predloži, da da program rada i očekujemo da ne bude sa njihove strane uslovljavanja”, poručuje Izetbegović.

“I stalno insistiraju, računajući vjerovatno da bi mogli pritiskom. Samo insistiranje je pritisak jer se ne uvažavaju stavovi. Naš stav je vojna neutralnost, svidjelo se to nekome ili ne”, podsjeća Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a .

Politički lideri najavljuju da bi u martu moglo doći zvanično do imena mandatara za sastav Savjeta ministara. O tome najprije odlučuje Predsjedništvo, ako se politički lideri do tada dogovore.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.