Ivana Marić za N1: Niko ne spominje opciju SDA sa DF-om

Vijesti 21. feb 201918:35 > 18:54
N1

Ivana Marić, politička analitičarka za N1 je komentarisala moguće koalicije oko SDA na nivou Federacije BiH i nivou države, te o odluci Bh. bloka da ne ide u koalicije sa strankama koje imaju nacionalni predznak.

Odnos između SDA i SBB je opisala kao “volimo se – ne volimo se”.

“Ne znam kakvih je sve riječi bilo i uvreda, a sada su – ‘evo, ostavit ćemo sujete po strani’. Po strani je ostalo mnogo više od sujeta. Kada vas neko izvrijeđa, a onda sjednete i razgovarate s njim o ulasku u vlast – jasno je o kakvim se ljudima radi”, kazala je.

Marić smatra da je SDA u nezgodnoj poziciji i da bi toj stranci najlakše bilo da je Bh. blok odlučio da koalira.

“SBB im je najmrža opcija, jer nema niko drugi. Bh. blok vodi umjerenu politiku, nema uvreda, namještanja, kupovine, nema udaraca ispod pojasa. Tu je SDA lakše. Sa ostalim znaju da će morati da se isprse, da računaju da stalno drže jedno oko na njima, a to su stranke koje su jučer izašle iz SDA, odnosno SBB, A-SDA. SBB je još u vlasti na Federalnom nivou. To nije velika promjena, ali za SDA je problem. SBB ne odustaje od Kantona Sarajevo, to je trn u oku SDA”, pojasnila je Marić.

Marić je konstatovala da se u pregovorima o ulasku u vlast na nivou FBiH i BiH stalno uvlači i kantonalni nivo, što SBB ne dozvoljava.

Međutim, kako je kazala – malo ko spominje opciju sa Demokratskom frontom.

“Bh. blok, Kojović je izašao i rekao da neće sa SDA. Stranka koja ima najmanje glasova i moći – odlučuje. SDP i DF su pristali. Odlučili su da neće u vlast, ali informacije od Komšića i DF-a nemamo. Čudno je da ne zasjedaju organi stranke, kao kod SDP-a. Još nije isključena priča da se DF priključi sa PDA i A-SDA”.

Da SDP u Tuzlanskom Kantonu ne bude u vlasti, gdje su dobili najviše, 50.000 glasova – nije uredu prema građanima Tuzle, poručila je.

“50.000 glasova su dobili i ne smijete u vlast sa SDA, PDA ili SBB. Koja je razlika između Naroda i pravde i Nezavisnog bloka – i oni su derivati SDA? Ko odlučuje o tome. Problem je što je SDP tako postupio. Izgleda da to potencira sarajevski SDP koji je najlošiji, koji je četvrti u Kantonu Sarajevo, najlošiji – a diktira sve”, pojasnila je Marić.

Komentarisala je i potez Damira Nikšića u noći kada je zasjedao glavni odbor SDP-a, rekavši da se neka pravila moraju znati, te da je Nikšić zaboravio da je predizborna kampanja prošla.

“Od svega pravi show, postaje Pernar. Ne možete ući na sjednicu GO, ako niste član. Ne možete detalje iznositi u javnost – to je interna stvar i to se ne radi”, kazala je uz podsjećanje da je GO SDP Tuzla tražio Nikšićevo isključenje iz stranke.

“Teško će im biti odlučiti zbog građana. Nedostaje generalno hrabrosti u politici, bit će težak potez. Ako ga isključe – to će pokazati principijelnost. Stavove je mogao iznijeti ranije i razgovarati na uljudan način”, izjavila je Ivana Marić.

Uskoro snimak kompletnog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.