Upitnik kompletiran i poslan u Brisel, šta slijedi?

N1

Više od 1500 državnih službenika nakon više od dvije godine pripreme odgovora završilo je posao. Upitnik Evropske komisije kompletiran je i poslan u Brisel.

Sada se čeka mišljenje EK, koja će odlučivati o tome da li će BiH dobiti kandidatski status ili ne.

“Odgovorili smo ukupno na 3.897 pitanja, naši odgovori su upućeni Briselu na preko 23 hiljade stranica, uključujući i dodatnih preko 1.300 zakonskih i podzakonskih akata”, kazao je Denis Zvizdić, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Ukoliko Komisija dodijeli BiH status kandidata, pred Zemljom je da otvori i zatvori niz poglavlja iz različitih oblasti koje je potrebno uskladiti sa standardima koje zahtjeva EU.

“Što se tiče nekih budućih pitanja ona se vrlo lako mogu riješavati kroz otvaranje poglavlja, i buduće pregovore sa EU, odnosno Evropskom komisijom”, pojasnio je Edin Dilberović, Direkcija za evropske integracije BiH.

Korak po korak treba ići, poručuje šef Delegacije EU u BiH, te pojašnjava da bi mišljenje Komisije uskoro trebalo stići u BiH.

“Mislim i nadam se da će mišljenje Evropske komisije doći na proljeće ili rano ljeto, onda će biti održana diskusija sa zemljama članicama u vijeću, i potrebna je jednoglasna odluka. Imali 28, ili 27 zemalja članica”, poručio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH.

Dobra vijest je da je posao završen poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH

“Vjerujem da će to napraviti neki novi ambijent. BiH kada bi dobila status kandidata za za EU svakako bi bila u jednoj drugoj orbiti”, istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ukupno 808 dana prošlo je od kada je Johanes Han predao Denisu Zvizdiću pitanja. To je više od dvije godine i dva mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.