Ugrožen status akreditiranih institucija zbog sukoba agencija

Vijesti 25. feb 201919:29 > 20:08
N1

Zbog sukoba koji traje na relaciji između državne i entitetske agencije za akreditaciju visokoškolskih institucija ugrožen je status akreditiranih institucija, ali i brojnih projekata koje financira Europska unija u BiH u oblasti obrazovanja. Problem je nastao kada je došlo do neslaganja između državne i entitetske agencije o pitanju nadležnosti u izdavanju akreditacija. Dok jedni tvrde da se radi o prijenosu nadležnosti, drugi upozoravaju, radi se o kršenju Zakona.

Ministar za visoko obrazovanje Republike Srpske Srđan Rajčević nakon posljednje sjednice Vlade je upozorio da je situacija takva da bi mogla eskalirati i nanijeti veliku štetu svim visokoškolskim institucijama u državi. U pitanje bi moglo doći priznavanje diploma, ali i finansiranje veoma značajnih projekata.

“Zbog problema odnosno konstantnog odbijanja direktora Halilovića da odgovara o ovim stvarima i da se to riješi na jedan obostrano prihvatljiv i kompromisan način mi smo sada u situaciju da ovaj problem može negitivne posljedice prije sve ga po studente ne samo u Republici Srpskoj nego i u Bosni i Hercegovini”, kazao je Rajčević.

Dvije visokoškolske institucije s područja Republike Srpske su za nas još uvijek akreditovane iako se nalaze u procesu reakreditacije stav je nadležne entitetske agencije za akreditaciju.

“One su ispunile uslove u smislu podnošenja zahtjeva za reakreditaciju. Blagovremenu su podnijele zahtjev za reakreditaciju i mi smo u skladu s našim propisima formirali komisije i podnijeli zahtjev za imenovanje komisija Agenciji na nivou Bosne i Hercegovine. Taj zahtjev je upućen prije devet mjeseci, na veliki broj naših urgencija i zahtjeva da se komisije imenuju nažalost nismo došli do imenovanja komisija koje bi obavile eksternu evaluaciju”, kazala je Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS.

Direktor državne agencije Enver Halilović je proteklih dana preko više medija kazao kako je laž da je on problem u cijeloj ovoj situaciji.

“Ne priznaju nadležnost Agencije BiH, niti akta Agencije BiH, osporavaju joj pravo da spominje akreditaciju studijskih programa, da primjenjuje okvirni zakon o visokom obrazovanju. Sve se to danas proglašava pod floskulom “da je rekao ‘car’ kako je to prijenos nadležnosti”, istakao je Halilović.

Iz Ministarstva civilnih poslova kada je u pitanju ovaj problem stiže apel da se što prije pronađu rješenja, ali rješenja koja bi bila u skladu sa okvirnim zakonom o viskom obrazovanju koji je donesen 2011 godine.

“Mi očekujemo od Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH i od članova UO da u interesu i akademske zajednice i studenata u Bosni i Hercegovini iznađu kvalitetna i adekvatna rješenja”, kazao je Adnan Husić, pomoćnik ministra civilnih poslova za obrazovanje.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj poručuje kako ukoliko visokoškolske institucije u BiH ostanu bez projektnog finansiranja posljedice mogu biti velike. Šalje poruku ljudima koji predstavljaju agenciju na nivou države.

“Mislim da takve agencije koje nisu u stanju da stvore način rada, svoga rada kao podršku visokoškolskim ustanovama, treba da se zapitaju ljudi u tim agencijama na nivou UO i direktora agencija kuda to oni vode te agencije i kuda idu te agencije koje nisu u stanju da prevaziđu probleme sa kojim se nosimo”, kazao je Škrijelj.

Dodatni vapaj obrazovnih institucija je da im se kroz rad agencija osigura podrška neophodna za rad jer kako kažu oni neće biti spremni snositi odgovornost za sve ono što bi moglo uslijediti.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.