Ministar Fazlij: Makedonski narod sumnja da je na Trajkovskog izvršen atentat

Vijesti 26. feb 201914:01 > 14:03
FENA/Ivan Rozic

Ministar za lokalnu samoupravu Sjeverne Makedonije Suhejl Fazlij rekao je danas prilikom obilježavanja 15 godina od stradanja makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, da makedonski narod i danas sumnja da je na njega izvršen atentat.

Na Matiću brdu kod Mostara danas je obilježena 15 godina od stradanja makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskoga, koji je poginuo na tom mjestu u avionskoj nesreći zajedno sa još osam saradnika i članova posade prilikom dolaska na investicionu konferenciju u Mostaru.

Komentarišući dvije istrage koje su u Bosni i Hercegovini sprovedene oko ove nesreće, te sumnji u Sjevernoj Makedoniji u same okolnosti pogibije Trajkovskog, Fazlij je rekao da sumnja postoji upravo zbog toga što je ta zemlja imala predsjednika koji je znao donositi hrabre odluke, te da svi znaju da takvi političari nerijetko plate svojim životom.

“Ima sumnje kod makedonskog naroda da je na predsjednika Trajkovskog izvršen atentat, ali bez dokaza to niko ne može potvrditi”, rekao je Fazlij.

On je rekao da je Trajkovski ostavio veliki pečat u makedonskoj istoriji i da je bio čovjek od kog mladi političari mogu mnogo naučiti.

“On je bio hrabar i odlučan čovjek koji je znao kako da, u teškim trenucima, donese odluke koje ga mogu koštati, ali odluke koje su bile dobre i u interesu za sve makedonske građane”, kazao je Fazlij.

Na spomen-obilježje vijence su položile delegacije Vlade Sjeverne Makedonije, Predsjedništva BiH, kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije, Parlamentarne skupštine BiH, Ministarstva spoljnih poslova BiH, makedonske Ambasade u BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara te Udruženja Makedonaca u BiH.

Obilježavanju 15 godina od pogibije Trajkovskog prisustvovali su i kantonalni ministar Oliver Soldo, gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, te predstavnici Gradske uprave Mostara.

U avionu makedonske Vlade koji je pao 26. februara 2004. godine na području sela Rotimlja, osim Trajkovskog, poginuli su savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook| Instagram i UŽIVO na ovom linku.