Zbog čega je BiH otežan pristup sredstvima EU-a?

Vijesti 11. okt 201415:41 > 15:43
Anadolija

Specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen izjavio je u subotu da je toj zemlji otežan pristup sredstvima EU-a, jer se političari ne mogu usuglasiti oko mehanizma koordinacije u pregovorima s Unijom što je rezultat složenog unutarnjeg uređenja.

Hrvatski i srpski političari traže da u donošenje odluka i usklađivanje zakonodavstva, uz državne i entitetske institucije, budu uključene i županije, dok se bošnjačke stranke iz Sarajeva tome protive.  

Posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH je najnegativniji upravo zbog nepostojanja mehanizma koordinacije, rekao je danski diplomat u intervju koji je u subotu objavljen u medijima u Mostaru.

Po njegovim riječima, zbog toga je otežan pristup sredstvima EU-a i raspodjela novca od donatorske konferencije za poplavljena područja za što je EU osigurala 84 miliona eura.  

“Morate znati da i druge zemlje u regiji trebaju novac i niko neće čekati da se vi dogovorite kako ćete ga potrošiti…To nije partnerski odnos kakav priželjkuje EU i ne treba očekivati da EU odustane od ustrajanja na mehanizmu koordinacije”, rekao je Sorensen.

Sorensen se nada brzoj uspostavi vlasti nakon izbora u nedjelju i da će se BiH pomaknuti iz dejtonskog procesa, uključujući provedbu presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić i Finci.

Istaknuo je da ne treba očekivati novi pristup EU-a prema BiH dodajući da je to izmislila politička elita kako bi prikrila vlastitu neodgovornost.

Danski diplomata vjeruje da kod građana neće porasti euroskepticizam zbog najave petogodišnjeg moratorija na proširenje i ističe da za BiH ne postoji alternativa tom procesu.