Danas je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Vijesti 01. mar 201906:45 > 06:50
Anadolija

Prije 27 godina većina građana i građanki Bosne i Hercegovine na referendumu su se opredijelili za nezavisnu državu ravnopravnih građana, naroda BiH - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

Tada se 64 posto građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7 posto je glasalo za nezavisnost, a 0,3 posto protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta 1992. godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Evropska ekonomska zajednica je priznala ovaj dan, a ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine.

U Predsjedništvu BiH sinoć je održan svečani prijem povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine kojem su domaćini bili članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Džaferović je u obraćanju prisutnima kazao da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine zauzima posebno mjesto u historiji ove zemlje.

“Mnogo je važnih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, ali jedan od njih – 1. mart, Dan nezavisnosti – zauzima posebno mjesto. Prije 27 godina, skoro dvije trećine građana ove zemlje iz svih naroda, odlučno i dostojanstveno je glasalo na referendumu ZA suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. To je bio glas ZA državu ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive. To je istovremeno bio i glas PROTIV velikodržavnih politika koje su već bile na sceni s jasnim planom podjele Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović, napominjući da je referendum o nezavisnosti BiH proveden u skladu sa svim domaćim i međunarodnim pravnim normama; dakle, na zakonit, transparentan i miran način, uz puni međunarodni monitoring.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u svom govoru povodom Dana nezavisnosti BiH kazao je da je BiH kroz vijekove uvijek bila prepoznatljiva po svojoj historijskoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i integriteta, te po dobrim ljudima koji su živjeli i danas žive u njoj.

Komšić je na početku pozdravio građane Bosne i Hercegovine, i sve Bosance i Hercegovce u dijaspori, te im uputio čestitku povodom obilježavanja značajnog dana za Bosnu i Hercegovinu, 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

“Naša zemlja je kroz vijekove uvijek bila prepoznatljiva po svojoj historijskoj borbi za očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i integriteta, te po dobrim ljudima koji su živjeli i danas žive u njoj. Datumi 29. februar i 1. mart ostat će zauvijek zapisani u našoj istoriji, jer tih dana većina građana naše zemlje jasno je dala svoj glas za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Pitanje koje im je bilo postavljeno tada svima je dobro poznato, a glasilo je: ‘Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?’. Ne škodi da stalno ponavljamo ovo pitanje, jer je ono podsjetnik na to kakvu su zemlju željeli njeni građani, a vjerujem da je žele i danas”, kazao je Komšić.

Među Srbima u BiH podijeljena su mišljenja o 1. martu. Većina Srba iz bh. entiteta RS vjeruje da je tada počeo rat u BiH i da je referendum za nezavisnost bio nelegalan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad