Kanada čestitala Dan nezavisnosti BiH

Vijesti 01. mar 201906:53 > 06:58
N1

"Cijenimo i pozdravljamo napore Bosanske zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju BiH i Kanadu i ohrabrujemo je da nastavi odličnu borbu za bolju BiH i Kanadu", naveli su kanadski politički zvaničnici u svojim čestitkama.

Povodom Dana nezavisnosti zastava i drugi državni bosanskohercegovački simboli krase Kanadu i posebno grad Hamilton. Glas BiH odjekuje Kanadom. Dan nezavisnosti BiH, Kanada obilježava s radošću, sa srećom, sa sviješću o važnosti hiljadugodišnje bosanskohercegovačke kulture, historije i tradicije, s osjećajem da Kanađani i Kanada trebaju više raditi za politički, ekonomski, akademski i kulturni razvoj i bolju budućnost BiH, navode iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

“Na ovaj veliki nacionalni dan, BiH je nakon dugog perioda, ponovo samostalno, bez krovne države ili carstva izašla na međunarodnu scenu po svim demokratskim pravilima. Stoga obilježavanje Dana nezavisnosti predstavlja izraz nade i povjerenja u plodove koje nezavisnost nosi. Neminovnost za referendum građana o nezavisnosti BiH proisticala je iz bosanskohercegovačkog historijskog konteksta. BiH ima historijsko pravo da nastavi svoj samostalni, nezavisni politički razvitak na temelju prava koje je proizašlo iz historijskog razvoja državnosti BiH”, stoji u saopštenju.

Građani BiH u Kanadi lobirajući za vrijednosti ugrađene u bosanskohercegovačke državne temelje, jačaju osjećaj pripadnosti svojoj domovini, odnosno osjećaj dijeljenja zajedničke sudbine i odgovornosti za nju. Ovaj datum nije bitan samo za BiH, ovaj datum je bitan za svakog čovjeka koji voli i poštuje BiH, a takvih je mnogo u Kanadi od članova Vlade i Parlamenta Kanade do istaknutih kanadskih akademika, kulturnih i sportskih radnika, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada
Institut za istraživanje genocida Kanada

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, blagdana koji je prelomni historijski trenutak savremene države BiH jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, Vlada Kanade i drugi kanadski politički subjekati su poslali čestitke građanima i narodima BiH.

Istaknuti član Kanadskog parlamenta i član Kanadsko-bosanskohercegovačke grupe prijateljstva u Parlamentu Bob Bratina je poslao čestitku u ime Vlade Kanade u kojoj se kaže:

“U ime Vlade Kanade svim Kanađanima bosanskohercegovačkog porijekla želim sve najbolje povodom Dana nezavisnosti. Članovi vrijedne Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi trebaju biti ponosni na ljepotu njihove zemlja, kulture i ljudi. Imam veliku čast da budem glas Bosanskohercegovačke zajednice u Kanadi u Parlamentu Kanade i posebno u gradu Hamiltonu. Moja ljubav prema bosanskohercegovačkom narodu, njegovoj kultura i domovini datira od 1978. godine kada sam prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da ću jednog dana ponovo doći mu Bosnu i Hercegovinu i još jednom učestvovati predivnoj kulturi, udisati sviježi vazduh i piti čistu vodu. Primite moje najbolje želje za veliki Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine”.

Hamilton je jedinstven grad u svijetu koji obilježava najznačajnije bosanskohercegovačke državne blagdane. I ove godine odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na zgradi gradske Vijećnice u Hamiltonu u znak Dana nezavisnosti BiH se vijori bosanskohercegovačka državna zastava. Istovremeno na više najvažnijih objekata u Hamiltonu je napisano: “Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”. Na kraju veliki, historijski, elektronski simbol Hamiltona ispred zgrade gradske Vijećnice je u predvečerije Dana nezavisnosti BiH osvijetljen u bojama nacionalne bosanskohercegovačke zastave.

U posebnom saopštenju gradonačelnika Hamiltona Ferd Eisenbergera poslanog Bosanskoj zajednicu stoji:

“Zadovoljstvo mi je izraziti najbolje želje i čestitke povodom obilježavanja Dan nezavisnosti BiH u petak, 1. marta 2019. Ovo je važan dan kojim obilježavamo nezavisnost države BiH. Zahvaljujem se za veliki doprinos bosanske zajednice gradu Hamiltonu. Bosanska zastava se vijori iznad Gradske vijećnice i elektronski simbol grada Hamiltona je u nacionalnim bojama bosanske zastave. Ovo je naše malo priznanje i uvažavanje za doprinos BiH za demokratiju i nacionalnu, vjersku i kulturnu raznolikost u njenom regionu. Stalna posvećenost Bosanaca i Hercegovaca slobodi i slobodnom udruživanju različitih etničkih, vjerskih i kulturnih narodnih grupa je primjer svijetu. Bosanci i Hercegovci su istinski blagoslovljeni ponosnim nasljeđem u Kanadi. Znam da će te vi i vaša djeca i dalje služiti interesima Kanade i Bosne i Hercegovine na putu koji može biti težak u svijetu. Želim vam uspjeh u Kanadi i gradu Hamiltonu”.

U poruci bosanskohercegovačkoj zajednici u Kanadi, članica Skupštine grada Hamiltona Maria Pearson je napisala: “Želim čestitati i poslati moje najbolje želje bosanskoj zajednici u Kanadi u povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti BiH. Vaš prelomni historijski pokret 1. marta 1992. za savremenu, suverenu, nezavisnu državu BiH potvrdio je nezavisnost i suverenost države BiH kao izraz volje većine njenih građana. Na taj memorijalni dan, BiH je stekla uslove da postane članica međunarodne zajednice, kao 177. članica Ujedinjenih nacija. Cijenim i pozdravljam napore Bosanske zajednice u Kanadi na njenom prepoznatom radu za bolju BiH i ohrabrujem je da nastavi odličnu borbu za bolju državu BiH”.

Zahvaljujući se kanadskim političkim subjektima na četitkama povodom Dana nezavisnosti BiH i kontinuiranom podržavanju države BiH, profesor Emir Ramić je istakao: “Dok je Kanade i njenog konstantnog podržavanja bosanskohercegovačke države, osporavanje Dana nezavisnosti ne može dovesti u pitanje državu BiH. Entiteti ne mogu ugroziti integritet države BiH. Kanada podržava evroatlanske integracije BiH. Postizanjem članstva u EU i postizanjem članstva u NATO, BiH izlazi iz svakog okvira koji znači mogućnost da se dovodi u pitanje državnost, nezavisnost i njena cjelovitost. Ona ulazi u jednu novu historijsku okolnost u kojoj će kao i druge evropske države biti mirna, stabilna, prosperitetna bez mogućnosti da se od izbora do izbora govori o tome da je to nemoguća država. To je nova internacionalizacija države BiH koja zajedno sa institucionalizacijom istine i pravde garantuje svijetlu budućnost hiljadugodišnje tradicije bosanskohercegovačke države. Ko u svijetu zaboravi bosanskohercegovačku historiju, kulturu i tradiciju, odustao je od budućnosti čovjeka i civilizacije”.

Svim građanima BiH ma gdje bili, ali i svim prijateljima BiH koji je poštuju i vole sretan, Dan nezavisnosti. Nek nam živi jedna i jedina BiH, poručuju iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad