Osmić za N1: Uknjižili smo dvije perspektivne vojne lokacije

Vijesti 18. mar 201513:02 > 13:17
N1

Gost teme jutarnjeg programa N1 televizije bio je Zekerijah Osmić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Radnici na autoputu kod Zenice su jučer prijavili da bi se na dva lokaliteta u mjestu Perin Han mogle nalaziti zakopane vreće sa bombama i drugim eksplozivnim sredstvima. Kada ga je i ko mogao zakopati i koliko još ima skrivenog oružja te kolika je njegova opasnost pitala je voditeljica Novog dana Zekerijaha Osmića.

Još uvijek građani BIH su zadrzali velike količine naoružanja i municije i mi se na razne načine borimo protiv toga i pozivamo ih da predaju naoružanje koje predstavlja opasnost. Kada se nađe određena količina, kao što je slučaj bio jučer, ekipe Civilne zaštite su izašli na teren i oni će ustanoviti o čemu se radi i zatim ćemo s našim ekipama na terenu riješiti slučaj.”

BiH ima približno 16.000 tona viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava i 40.000 komada naoružanja koji nisu potrebni Oružanim snagama.

Kada kažemo višak, radi se o naoružanju koje ne treba Oružanim snagama BIH. Starost naoružanja potiče od prije 20,30 ili 40 godina starosti municije i eksplozivnih sredstava. Prema odluci Predsjedništva viškovi se rješavaju na tri načina – donacije, uništenje i prodaja. Viškove stalno pregledamo i odvajamo sigurnu od nesigurne municije, a nesigurne municije ima blizu 30 posto. Uništenje ne ide brzinom koja bi bila potrebna.”

Na pitanje koliko košta skladištenje naoružanja, Osmić je rekao: “Uništavanje nema velikih finansijskih troškova, osim skladištenja i čuvanja. Također, košta i to što oficiri i podoficiri umjesto da budu na obuci čuvaju to naoružanje.”

Upravo viškovi naoružanja, odnosno šverc oružja, bio je proteklih godina predmetom istrage SIPA-e i Tužilaštva. Ti višemilionski ugovori datiraju iz vremena kada su još postojala entitetska ministarstva.

BiH donira 500 tona municije Iraku, za borbu protiv ISIS-a.

BiH je u saradnji s amabsadom SAD-om je napravila donaciju 570 tona naših viškova. Mi radimo tehničke i pripremne radnje s Američkom ambasadom, prebacivanje će biti avionima.”

Time BiH postaje partner Međunarodne koaliciji u borbi protiv ISIL-a.

Učesnici smo svjetske borbe protiv ISIS-a i riješili smo se viška naoružanja.”

Uslov za pridruživanje MAP-u, Akcionom planu za članstvo u NATO-u, je uknjižba perspektivne vojne imovine. Zekerijah Osmić je ekskluzivno za N1 otkrio dešavanja na ovom planu.

Imali smo jedan zastoj u prethodnim godinama, oko knjiženja perspektivnih lokacija, a problem je bio politički. Pred kraj 2014. godine smo uknjižili dvije lokacije. Ja s ministarske pozicije s ponosom odlazim kao čovjek koji je započeo taj proces. Mi smo dvije lokacije u Federaciji uknjižli i još 15 lokacija predali pravobranilaštvu na uknjižbu“, rekao je Osmić i dodao da su trenutno te lokacije samo u Federaciji BiH, ali da su dvije lokacije u Republici Srpskoj pri kraju s knjiženjem. “Ja ću ove sedmice još pet lokacije iz RS-a dati na uknjižbu.”

Cijelo gostovanje pogledajte u videu.