Osmi mart (ne)potvrđuje postojeće rodne stereotipe

N1

Širom svijeta danas se obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat. 8. mart je prvi put obilježen 1909. godine.

Cvijeće se prodaje na ulicama, u prolazima, na stanicama. Žene dotjerane i nasmijane u rukama nose slatkiše i bukete. Znak pažnje da neko misli na njih i da su im važne.

O obilježavanju Danu žena, ravnopravnosti polova pitali smo i naše građane:

“Sve je užurbano, žene su se sredile, lijepe su, dolaze i muškarci i žene, nisu zaboravili svoje kćerke, majke, žene i drago nam je.” rekla je jedna od prodavačica cvijeća

“Jedna je za moju curu Anelu, a ove dvije za moje dvije drugarice, jer kad god mi je teško u životu, kad god nemam kome reći imam njima. Bitno mi je da ih imam u životu.”

“Treba da budu svoje, da paze na sebe, da se fino oblače, raspolažu svojom imovinom. Sloboda, to je najvažnije.”

“To su neki pokušaji, sve se to izgubilo, pretvorilo se u trenutnu zabavu, a ne dugoročno, mislim da žene treba da traže promjenu ili da kažu da to nije njihov praznik nego više muški.”

“Emancipacija je ženi donijela malo previše posla, danas su žene previše opterćene, žene danas sve živo rade, kuhaju, spremaju, zaposlene su, odgajaju djecu.”

Našim majkama, sestrama, prijateljicama nije dovoljan samo jedan cvijet ili poklon na današnji dan kako bi bile sretne. “Ne samo danas” naziv je kampanje Asocijacije XY kojom žele da osvijeste jednu tešku svakodnevnicu koju neke žene žive.

Društveni problem, nasilje nad ženama, sveprisutan je i u bh društvu.

“Nasilje ne podrazumijeva samo fizički kontakt, kojim nanosimo bol drugoj osobi, već je nasilje i psihološko. Upravo zbog toga mi pokušavamo da skrenemo pažnju da je važno prijaviti nasilje jer ukoliko to ne uradimo postajemo saučesnici tog nasilja” istakao je Amer Džekman iz Asocijacije XY.

Za neke današnji dan je predah od svakodnevnice koju žene žive, drugima borba koja ne prestaje, a neki će reći paradoks da je 8. mart, koji se počeo obilježavati kao praznik borbe za ravnopravnost, postao idealna prilika za potvrđivanje postojećih rodnih stereotipa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad