Wigemark: Zapadni Balkan je bastion muškog šovinizma

Vijesti 08. mar 201918:39 > 19:48
N1

U Sarajevu je danas mnogobrojnim događajima obilježen Međunarodni dan žena. Fondacija "Cure" tradicionalno je i ove godine organizovala osmomartovski marš u glavnom bh. gradu. Zajedno sa svim zainteresovanim pojedincima, grupama, organizacijama i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, te članovima iz Ženske mreže, ukazali su na kršenje ženskih prava.

Na jednoj strani marš za ravnopravnost žena kao podsjetnik na, kako se ističe, diskriminaciju – a na drugoj cvijeće i izrazi poštovanja. Iz Fondacije “Cure” simboličnom šetnjom od Trga BiH do Historijskog muzeja, ukazali su na kršenje ženskih prava.

“Ovo je dan kada mi obilježavamo osmi mart, mi ga ne slavimo, ali želimo skrenuti pažnju svim građanima i građankama, ne samo BiH nego i regije, koliko je važno skrenuti pažnju na pitanja koja su nam jako bitna”, kaže Jadranka Miličević, Fondacije “Cure”.

Fondacije “Cure” nisu jedine koje nisu željele čestitati današnji praznik. Na današnjoj konferenciji o temi “Većim koracima ka ravnopravnosti polova – zajednička obaveza”, pridružila im se ministrica Semiha Borovac koja je naglasila obavezu osiguranja ravnopravnosti polova, na svim nivoima vlasti.

“Umjesto čestitke za 8. mart, želim uputiti poziv ženama da što aktivnije uključe u sve tokove društvenog i političkog života kako bi učinili da BiH brže krene ka razvoju i napretku. Ovo nije poziv na bitku sa muškarcima nego ovo je jednostavno prilika za žene u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, da zajedno sa svojim muškim kolegama pokažu koliko mogu doći brže do zajedničkih ciljeva”, ističe Borovac.

Kršenje radničkih prava, porodiljske naknade, biomedicinski potpomognuta oplodnja, sve su to sfere u kojima se krše ženska prava. Na današnjem skupu govorio je i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark koji je kazao da Bosna i Hercegovina još uvijek nema jak feministički pokret koji je dovoljno prodoran za značajne potrebe.

“Bilo je nekih pozitivnih promjena u proteklim izborima, više žena je dospjelo u Parlament, međutim nekako mi se opet čini da, nažalost, to nije zadovoljavajuće. Nekako kako se više penjemo u tim strukturama opada broj žena. I ako smijem to reći, Zapadni Balkan je bastion muškog šovinizma”, smatra Wigemark.

Očito jeda jedna ruža ili buket cvijeća jednom godišnje na Međunarodni dan žena nije dovoljna. Pažnja, poštovanje, prava žena neophodno je tokom cijele godine, poručeno je danas iz Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad