Djed Savo svakog proljeća daje prilog za džamiju u Župi

Vijesti 19. mar 201518:33 > 18:40
N1

Dobri susjedski odnosi i međusobno poštovanje ono je što Trebinje i njegova okolica zaista imaju. Primjer toga je i jedna porodica iz sela Župa nedaleko od Trebinja koja svake godine daje dobrovoljni prilog lokalnoj džamiji.

Savo Džajić iz malenog trebinjskog sela Župa ovih dana svojom gestom postao je medijski veoma popraćen uplativši milodar lokalnoj džamiji. Zbog starosti i bolesti Savo nije mogao razgovarati sa nama, ali smo uspjeli popričati sa njegovim bratom koji kaže kako u njihovoj porodici ovo nije ništa novo.

“Ako nemaš dobre odnose među ljudima, onda šta imaš. Meni je 90 godina. Da nismo mi ranije od naših roditelja naučili, ne bi ni naša djeca od nas“, kazao je Savin brat Žarko Džajić.

Ova priča veoma je aktivna na ovom području i primjer je pravog ljudskog odnosa i prijateljstva.

“Ovo je ne znam koja godina da se taj događaj ponavlja svaki put u proljeće. Ovdje sam 14 godina i ne znam je li to prije mene bilo, ali sam primijetio da njegov bratić Milivoj svake godine dođe ovdje i kaže poslao stric prilog”, izjavio je trebinjski imam Husein ef. Hodžić.

“Ja kao gradonačelnik i građanin Trebinja nemam nikakva iskustva sa nikakvim tenzijama, a niko od nas to nikad nije dizao”, rekao je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević.

U razgovoru sa ovom porodicom naveli su nam kako je Savi na neki način žao jer je završio u medijima, jer je učinio ono što čini svake godine.

Nedaleko od ove džamije nalazi se porodična kuća Džajić. Od pamtivijeka oni su plaćali dadžbinu Islamskoj zajednici za zemljište koje je pripadalo njima. S obzirom da se takva tradicija ukinula, danas daju svoj doprinos džamiji u Trebinju kako bi nastavili njegovati ono što su započeli njihovi preci, ali i kako bi to prenijeli na svoje potomke.

Pogledajte prilog Ljubice Grubišić.