Objavljeni novi detalji o špijunskoj aferi koja potresa BiH i Hrvatsku

Vijesti 19. mar 201918:33 > 18:39
N1

Objavljeni su novi detalji o špijunskoj aferi, koja potresa BiH i Hrvatsku. Pripadnik selefijskog pokreta H. Č. za Žurnal potvrdio da je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Iz Predsjendištva BiH od Ministarstva sigurnosti zatražili sveobuhvatnu informaciju o aferi. Hrvatski mediji danas prenose pisanje tjednika Nacional u kojem iz sigurnosno-obavještajne agencije tvrde kako su ispitivanja kako navode, simpatizera terorizma iz BiH, obavljali u saradnji sa OSA-om. Ministar sigurnosti BiH ovo je odbacio.

Pripadnik selefijskog pokreta H.Č. iz Zenice, prema navodima Žurnala, skoro četiri mjeseca sarađivao je sa hrvatskim obavještajcima. Prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom pod optužbom da je prijetnja za nacionalnu sigurnost. Tražili su da izradi lažni profil, na kojem će pisati hvalospjeve na račun ISIL-a, da se poveže sa određenim ljudima. Prijetili su mu porodicom. Odustao je kada su u aprilu prošle godine tražili da prenese iz Doboja ruksak oružja koje je trebao odnijeti u mesdžide, kazao je H. Č za Žurnal.

H. Č. nije jedini kojemu je, navodno, sigurnosno obaveštajna služba pristupila. Sabahudin Jašarević u Zagrebu je radio i živio 14 godina. Nikada, do oktobra prošle godine, nije imao problema sa produžavanjem boravka. No onda su ga, kaže, pozvali iz SOA-e. Tražili informacije o ratu, borcima Armije R BiH, oficirima, gdje je ko djelovao… Nakon toga je i zvanično protjeran, nikada nije saznao zbog čega.

Kontaktirali smo danas Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske, policijske uprave koje su izdale rješenje o protjerivanju bh. građana, no svi su nas uputili na Sigurnosno-obavještajnu agenciju koja nije odgovorila. U Hrvatskoj su podsjetimo cijelu stvar odbacili nazvavši je bezsmislicom.

U SOA-i su za hrvatski Nacional priznali kontakte Sigurnosno-obavještajne agencije sa pripadnicima selefijskog pokreta, no cijelu stvar opravdali blagim odnosom BiH prema ekstremistima. Ispitivanja su provodili u kontaktu sa bh. obavještajnim službama. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ove navode odbacuje, hrvatske vlasti nikada nisu obavijestile BiH o osobama koje protjeruju, navodno zbog terorizma, a trebali su.

Iako hrvatska predsjednica Kolinda grabar – Kitarović nije željela komentirati navodno vrbovanje bh. državljana, na insistiranje novinara, kazala je da nije u redu da privatne osobe voze automobil konzula, referirajući se na pitanje novinara kako je novinar Mato Đaković, koji se takođe spominje u pomenutoj aferi, mogao voziti auto hrvatskog konzula.

 U međuvrememu reagirali su i iz Predsjedništva BiH zatraživši od Ministarstva sigurnosti BiH da u roku od tri dana dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti. Informaciju su zatražili i u Vladi RS-a.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u Mostaru je jučer izjavio kako se o svemu treba očitovati Vijeće ministara, institucije koje se bave sigurnošću u BiH, ponovivši da je vijest je plasirana da bi se zasjenila dvodnevna konferencija u Neumu, čiji je pokrovitelj bio Hrvatski narodni sabor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad.